Politikerne forlænger succesfyldt byggetilsyn

Oprettet: 01.03.2018

Politikerne på Christiansborg har aftalt at forlænge forsøget med et nyt byggepladstilsyn, som skal nedbringe ulykker og nedslidning i byggeriet. Det sker efter, de første erfaringer har vist, at Arbejdstilsynet har stor succes med den ny metode. 
 
Den 1. november 2017 vedtog politikerne på Christiansborg en forsøgsordning, som skulle nedbringe antallet af ulykker og nedslidning i byggeriet. Og allerede nu er resultaterne gode.

Arbejdstilsynet finder med det nye byggepladstilsyn frem til markant flere arbejdsmiljøproblemer. Hele 45 procent af de første 490 besøgte bygge- og anlægsvirksomheder har modtaget en afgørelse om konkrete arbejdsmiljørisici. Det er en langt højere andel end det, der normalt findes ved det såkaldte risikobaserede tilsyn. I første halvår af 2017 fandt Arbejdstilsynet kun arbejdsmiljøproblemer på 13 procent af virksomhederne.

-Det er helt afgørende, at vi får knækket ulykkeskurven i byggeriet, hvor alt for mange ansatte kommer alvorligt til skade. Derfor er det også helt uden tøven, at jeg nu forlænger forsøget med den nye tilsynsmetode, som har vist sig at være særdeles effektiv til at få opsporet og sat en stopper for farlige arbejdssituationer ude på landets byggepladser, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.  

Godt, at Arbejdstilsynet nu kommer uanmeldt
Det nye byggepladstilsyn er helhedsorienteret og indebærer blandt andet, at Arbejdstilsynet kigger på hele byggepladsen på én gang i stedet for blot at tage fat i en enkelt faggruppe eller et enkelt firma. Med andre ord er der både fokus på de rammer, der er sat af byggeledelsen og bygherre, og på arbejdsmiljøproblemer i den enkelte virksomhed.

-Resultaterne taler jo for sig selv, og det kan undre, at man ikke har gjort det noget før. Jeg kan især godt lide, at Arbejdstilsynet med den ny metode kan komme på uanmeldt besøg. Tidligere blev virksomhederne jo varslet på forhånd. Med den ny metode kommer Arbejdstilsynet uanmeldt ud, og det, synes jeg, er virkelig godt, siger Tonny Olsen, næstformand i Malerforbundet.

Både de tilsynsførende, virksomhederne og arbejdsmarkedets parter givet udtryk for, at det nye byggepladstilsyn virker bedre end den gamle tilsynsmetode.

FAKTA:

Development: Hjemmesider.dk