Er 1. maj en fridag?

Oprettet: 28.04.2017

Hvordan er det nu med 1. maj - også kendt som arbejdernes internationale kampdag? Har du fri? Eller er det kun en halv fridag? Og hvad hvis man er elev? Malerforbundet giver dig svaret.

Er du i tvivl, om din overenskomst giver dig ret til frihed på arbejdernes internationale kampdag også kendt som 1. maj? Ingen grund til bekymring. Du kan her læse, hvad der gælder, når du er ansat på én af Malerforbundets overenskomster:

Alle overenskomstansatte har fri 1. maj
Hvad enten du er ansat på Malerforbundets overenskomst med Danske Malermestre, Dansk Byggeri eller AutoBranchens ArbejdsgiverForening har du fri 1. maj. Dette gælder også, hvis du er ansat på industriens overenskomst. Er du ansat hos en mester, der ikke har overenskomst, så har du ikke ret til frihed 1. maj.

Jeg er elev - hvad så?
Er du elev med en uddannelsesaftale, så gælder de samme regler for dig som for svendene: Du har fri 1. maj. Er du SKP-elev har du ikke ret til frihed 1. maj. Men hvis din skole er lukket på grund af 1. maj, så er du fri til at gøre, hvad du vil.

Holder Malerforbundet 1. maj?
Ja, forbundet holder 1. maj og telefonerne vil derfor være lukket. Derudover har forbundets seks afdelinger arrangementer i hele landet:

NORDJYLLAND 
Traditionen tro markerer vi Arbejdernes Internationale Kampdag. Det sker kl. 09.00 hos Malernes Fagforening Nordjylland, Kjellerupsgade 24 i Aalborg. Her vil vi byde på kaffe, rundstykker, øl og sodavand. Kl. 12.45 følges med de andre LO-forbund til LO's 1. maj-arrangement i Kildeparken.  

ØST/VEST
Vi er til stede i tre byer: 

Århus - Her samles vi kl. 12.00 på Rådhuspladsen. Kl.13.20 går vi mod Tangkrogen, hvor der fra kl. 14.00 blandt andet vil være taler og musik. Hør blandt andre Pia Olsen Dyhr (SF). 

Viborg - Vi mødes kl. 13 ved Gl. Vagt, hvorfra vi bevæger os mod Brænderigården. Her vil blandt andre FOA-formand Dennis Kristensen holde tale. 

Randers - Kl. 12.45 er der velkomst på Rådhustorvet. Herefter bevæger vi os mod Skovbakken, hvor der vil være taler og musik. Hør blandt andre forbundssekretær i 3F Søren Heisel.  

MIDTJYLLAND 
Vi markerer 1.maj med en række morgenmøder i Horsens, Vejle og Fredericia. Det kan du se mere om på vores Facebook-side

FYN-JYLLANDSYD
Malernes Fagforening Fyn-JyllandSyd hylder fællesskabet den 1. maj i Odense, Kolding, Svendborg, Aabenraa, Esbjerg og Tørning Mølle. Kort sagt: Et sted nær dig! Kig forbi vores hjemmeside, og se programmer for 1. maj de forskellige steder.  

SJÆLLAND 
Afdeling Sjælland vil 1. maj være aktive på hele Sjælland. Find et arrangement nær dig ved at kigge på vores hjemmeside. Eller find information i vores lukkede Facebook-gruppe: Malernes Fagforening Sjælland, hvor du blot skal anmode om at blive medlem for at være med. Vi ses!   

STORKØBENHAVN 
Kom til fælles 1. maj i Byggefagenes Hus på Lygten. Vi starter kl. 09.00 med velkomst og morgenbord. Der vil frem mod kl. 11.00 være sang, musik, stand-up og tale ved Holger K. Nielsen. Derefter bevæger vi os mod Fælledparken. Der er hestevogn til de børn, som ikke kan gå hele vejen. Vi glæder os til at se dig!

1. MAJ MED LIZETTE
Også LO-ledelsen er rundt i hele landet på 1.maj. LO-formand Lizette Risgaard dækker Danmark fra vestkyst til østkyst, når hun indleder dagen i Esbjerg og slutter af i Fælledparken i København.

I alt kan LO’s formand og fire næstformænd opleves 28 steder fordelt over hele landet. Se hele programmet her.