Firma får 2,5 millioner kroner i bod: Vigtig sejr i kampen mod social dumping

Oprettet: 31.05.2017

Malerforbundet vandt tirsdag den 30. maj en faglig voldgift, der idømte malerfirmaet One 4 All en bod på 2,5 millioner kroner for gennem flere måneder at have underbetalt udenlandsk arbejdskraft.

2,5 millioner kroner. Det er første gang i Malerforbundets historie, at en faglig voldgift har medført så stor en bod til en arbejdsgiver. Ikke desto mindre er det, hvad malerfirmaet One 4 All er blevet pålagt at betale, fordi de gennem flere måneder har underbetalt udenlandske malere:

-Det er en vigtig sejr for os i kampen mod social dumping, som stadig er et problem på de danske byggepladser. Vi kan og vil ikke acceptere, at udenlandsk arbejdskraft bliver spist af med lønninger, der ligger under halvdelen af maleroverenskomstens mindsteløn, siger forbundssekretær Martin B. Hansen.

261 timer om måneden gav 15.000 kroner
Sagen bliver startet op af Afdeling Sjælland og Storkøbenhavn i et tæt samarbejde og handler i korte træk om, at malerfirmaet One 4 All har haft polske og rumænske malervikarer gående i en periode på ni måneder til lønninger, der ligger under halvdelen af maleroverenskomstens mindsteløn. Vikarerne blev indlejet gennem de to tyske virksomheder, Elzet og D.H. Dienstleistungs, og selvom Danske Malermestre på vegne af One 4 All påstod, at der var indgået reelle entrepriseaftaler med de to tyske virksomheder, dømte opmanden det anderledes.

I sagen førte Malerforbundet blandt andet to vidner, som kunne fortælle, at de har arbejdet op mod 261 timer for en fast månedsløn på 2.000€. Og at de – trods modpartens fremvisning af tyske lønsedler – aldrig selv har set en tysk lønseddel, men derimod været af den klare opfattelse, at One 4 All var deres arbejdsgiver.

14 dage til at betale boden
Den samme opfattelse var opmanden af: Det var det danske firma One 4 All, som var den reelle arbejdsgiver – ikke de tyske underentreprenører. Og fordi One 4 All har brudt den overenskomst, som de selv er en del af, bliver de idømt bod:

-Månedslønnen på 2.000€ svarer cirka til 15.000 danske kroner. Det er langt under, hvad du er sikret i overenskomsten, og de 2,5 millioner kroner er så at sige, hvad One 4 All har snydt for, fortæller forbundssekretær Martin B. Hansen.

One 4 All har pr. 1. maj flyttet adresse og skiftet navn til Jægerspris Malerenterprise, men det ændrer ikke ved, at de har 14 dage til at betale boden, fra de modtager kendelsen skriftligt.

FAKTA
Sagen startede på grund af en kvik tillidsmand, som anmeldte brugen af udenlandsk arbejdskraft til fagforeningen.
One 4 All har haft mellem 6-30 udenlandske malere ansat.
Det største beløb Malerforbundet tidligere er blevet tilkendt i en bod ligger på 475.000 kroner.