Trepartsaftale skal sætte turbo på efteruddannelsesindsatsen i Danmark

Oprettet: 30.10.2017

Trepartsaftalen, der landede søndag den 29. oktober, om voksen-, efter- og videreuddannelse betyder, at lønmodtagerne i fremtiden får langt bedre muligheder for løbende at udvikle deres kompetencer.

Det bliver nu langt mere attraktivt og enkelt at sende lønmodtagere på voksen-, efter- og videreuddannelse, for de økonomiske vilkår styrkes markant i et mere overskueligt og sammenhængende efteruddannelsessystem.

Det er resultatet af den trepartsaftale om voksen-, efter- og videreuddannelse, som LO søndag den 29. oktober er blevet enig med regeringen og arbejdsgiverne om.

-Vores fokus i forhandlingerne har fra start været at få sat mere skub i voksen-, efter- og videreuddannelsen i Danmark, og det har vi gjort ved at gøre det mere enkelt for den enkelte lønmodtager og mere økonomisk attraktivt for virksomhederne at sende lønmodtagerne på efter- og videreuddannelse, siger Lizette Risgaard.

Millioner til at skifte spor
Fremover er der afsat 95 millioner kroner om året til lønmodtagere, som vil videreuddanne sig eller skifte spor, fordi deres nuværende job er hårdt eller i risiko for at forsvinde på grund af teknologiske fremskridt.

-Hvis knæene eller ryggen er begyndt at genere håndværkeren, eller der ikke længere er brug for så mange postbude, så kan man nu få hjælp til at kunne efteruddanne sig til et andet job. Helt uden om sin arbejdsgiver. Og uden at man selv skal have pungen op af lommen. Det har været afgørende for os at få den mulighed med, siger Lizette Risgaard.

Særlig hjælp til at læse og skrive bedre
Der er også aftalt en særlig indsats for at forbedre danskernes basale færdigheder som at læse, skrive og regne. Parterne har blandt andet aftalt at bruge 100 millioner kroner på en styrket opsøgende indsats over for de danske virksomheder.

-At kunne læse og skrive er en forudsætning for at kunne følge med kravene på arbejdsmarkedet. Men det kan også være skræmmende at tage fat på at få gjort noget ved det. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi har fået aftalt at række en hjælpende hånd; både til dem, som har brug for at blive bedre til at læse, skrive og regne, og til dem, som har brug for at blive bedre til grundlæggende it, siger Lizette Risgaard.

Nemmere tilmelding og bedre vejledning
Trepartsaftalen betyder også, at vi får et mere enkelt voksen-, efter- og videreuddannelsessystem, hvor det bliver meget nemmere at orientere sig i de mange efteruddannelsestilbud og tilmelde sig det relevante kursus for både lønmodtagere og virksomheder

-Vi gør det både nemmere at få anerkendt, at rigtig mange lønmodtagere har lært en masse i deres arbejdsliv uden måske at have gået ret meget i skole, så et manglende eksamensbevis ikke skal afholde folk fra at blive optaget på en videreuddannelse. Desuden gør vi op med et uoverskueligt system, der har været svært at finde rundt i. Nu etablerer vi én samlet indgang til al offentligt udbudt efteruddannelse i Danmark via én, fælles hjemmeside, siger Lizette Risgaard.

Du kan læse mere om aftalen på LO's hjemmeside.

Development: Hjemmesider.dk