Inspiration til fremtidens udfordringer

Oprettet: 10.11.2017

Fremtidens teknologiske løsninger vil ændre det arbejdsmarked, som kendes i dag. Det var det overordnede emne, da hovedbestyrelserne i Malerforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-forbund var samlet til temadag.

Den legendariske festsal på Arbejdermuseet dannede en fornem ramme, da hovedbestyrelserne i Malerforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-Forbund var samlet til temadag om teknologi og fremtidens udfordringer for arbejdsmarked og fagbevægelse.

Frisen i den historiske festsal er udsmykket med en række forskellige håndværk, hvoraf flere er enten forsvundet eller tæt på at uddø som følge af den teknologiske udvikling.

-Undersøgelser viser, at i løbet af 20 år vil op mod 900.000 jobs blive automatiseret i Danmark. Det svarer til knap hver tredje job, som kendes i dag. Det betyder noget for udvikling af fagene, og det stiller anderledes krav til de ansattes kompetencer, sagde Kristian Weise fra tænketanken Cevea. Han forudser, at den teknologiske udvikling vil medføre øget usikkerhed på arbejdsmarkedet, og at det også vil medføre andre krav og forventninger til fagforeningerne.

LO har fingeren på pulsen
Formanden for LO, Lizette Risgaard er også optaget af den teknologiske udvikling, og de udfordringer det medfører for fremtidens arbejdsmarked.

Hun fortalte om arbejdet i regeringens Disruptionråd, hvor fagbevægelsen er repræsenteret. Samtidig tager den nyligt indgåede trepartsaftale om mere fleksibel videre- og efteruddannelse af voksne også højde for nogle af de udfordringer, som forudses de kommende år.

-Vi er stærke i fagbevægelsen. Det har vi bevist med den aftale, som vi har lavet. Udviklingen betyder nye udfordringer for fagbevægelsen, og dem kan vi løse, hvis vi står sammen, sagde Lizette Risgaard.

Klar til udfordringen
De tre forbundsformænd i Malerforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-forbund er opmærksomme på udviklingen og har alle taget de første skridt mod udfordringen.

-Malerfaget er udfordret, og derfor har vi valgt at tilbyde en lønforsikring til alle vores medlemmer i forbund og a-kasse. Det håber vi kan medvirke til at ændre udviklingen og sikre fagets fremtid, sagde forbundsformand Kresten Vendelbo.

-Det handler også om, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. Det er blandt de største udfordringer for fagbevægelsen i fremtiden. For gør de ikke det, løses opgaverne af andre, og så mister fagbevægelsen sin berettigelse, sagde Max Meyer fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

-Vi er tre forbund, som deler lokaler, udveksler erfaringer og bruger hinanden til mange ting. Det er med til at udvikle os alle, så vi står bedre rustet til at klare fremtidens udfordringer og forblive selvstændige forbund, lød ordene fra Dansk El-Forbunds forbundsformand, Jørgen Juul Rasmussen.

Development: Hjemmesider.dk