Arbejdsmiljø | 31. januar 2019

52-årige Jan tager smertestillende hver dag: Giv os mulighed for nogle gode leveår

Jan Bentzen fra Svendborg på Sydfyn har haft hårdt fysisk arbejde siden han var 17 år. Først som arbejdsdreng og siden som malersvend. Og de godt 35 år med fysisk krævende arbejde har slidt på kroppen.

– Ryggen har drillet siden, jeg var i 30’erne. Og siden jeg var i midten af 40’erne har jeg haft smerter i mine led. Det er især slemt om morgenen. Jeg er helt stiv og øm i hele kroppen, som om jeg har dyrket ekstremsport dagen før. Derfor bliver jeg nødt til at tage to pamoler hver aften, inden jeg går i seng, fortæller Jan Bentzen.

Den smertestillende medicin, som Jan Bentzen tager hver aften, gør, at hans muskler slapper mere af og er mindre ømme om morgenen, når han skal op og på arbejde.

– Så kommer der måske de almindelige skavanker som ondt i skulderen og nakken. Men jeg tager jeg bare nogle ekstra pamoler i løbet af dagen. Så længe, vi ikke har ondt, kan vi alt, siger Jan Bentzen.

Han er langt fra den eneste i malersjakket, der døjer med smerter.

– Der er nogle stykker, der har det værre end mig. Én af dem, er min kollega på 62 år. Han er helt færdig. Hans led er ved at smuldre helt væk, fortæller Jan Bentzen.

Fra efterlønner til socialt tilfælde

Han er klar godt klar over, at det er en hård branche, han og kollegerne er i.

– Men jeg kan lide mit fag, og jeg når jeg ikke har ondt, giver jeg den fuld gas. Driller ryggen igen, så tager jeg nogle flere piller, siger Jan Bentzen.

For ham er der ikke noget andet valg end malerfaget. Og der er brug for, at de ældre og erfarne bliver i faget og giver erfaring og viden om håndværket videre til den nye generation.

Men han synes, det er uholdbart, at politikerne lader pensionsalderen stige og samtidig udfaser efterlønsordningen:

– Det er jo helt hen i skoven. Efterlønnen gav jo mulighed for at man kunne gå fra arbejdsmarkedet, når man var nedslidt, men stadig kunne nå at få noget kvalitetstid som pensionist. Og du skal ikke bilde mig ind, at det bliver billigere for samfundet, det her, siger Jan Bentzen.

Han mener, at det kommer til at koste statskassen dyrt at fastholde de nedslidte ældre på arbejdsmarkedet.

– Nu er jeg jo gået fra at skulle være efterlønner til at være et socialt tilfælde, fortæller Jan Bentzen om sine fremtidsudsigter.

Lad dem, der har knoklet længst, gå før på pension

Lige nu raser debatten om pensionsalderen, som blandt andet Socialdemokratiet har forslået, skal differentieres. På den måde vil antal år på arbejdsmarkedet være bestemmende for pensionsalderen.

Jan Bentzen kan ifølge nuværende regler gå på pension, når han er 68 år.

– Jeg holder ikke til pensionsalderen. Det er jeg godt klar over, siger Jan Bentzen. Han mener, at en differentieret pensionsalder vil være en fornuftig og fair løsning.  

– Det giver jo god mening at kigge på, hvor længe folk har været på arbejdsmarkedet.  Det giver folk som mig en reel chance for at komme på pension og få nogle gode år, inden man bliver afhængig af hjælp fra en sosu, siger han.

Malerforbundet: Uholdbart

Trods moderne hjælpemidler og udstyr, kan man ikke undgå, at kroppen bliver slidt efter mange år i malerfaget. Derfor er en differentieret pensionsalder vejen frem, mener formanden i Malerforbundet, Martin B. Hansen:

– Den nuværende pensionsordning er komplet uholdbar. Det kan ikke være rigtigt, at vores medlemmer skal slides helt ned og fratages muligheden for nogle gode seniorår. Derfor bakker vi op om en differentieret pensionsordning. Men derudover må og skal vi have nogle bedre muligheder for tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, hvis man bliver syg eller nedslidt, fastslår Martin B. Hansen.

Han understreger, at der desuden er en stort behov for et løft af arbejdsmiljøet. Blandt andet er der brug for flere ressourcer til Arbejdstilsynet, som skal holde hånd i hanke med, at arbejdsgiverne overholder arbejdsmiljøreglerne.

Læs mere om pensionsalder-debatten i næste nummer af Maleren, der udkommer i midten af februar. 

 


Del: