Arbejdsmiljø | 19. februar 2019

Så meget (mere) tjener du på akkord

Tjek forskel i timelønnen

Der er gode grunde til at arbejde på akkord i malerfaget. Den gennemsnitlige akkordløn er væsentligt højere end den almindelige timeløn, og du får ofte mere frihed i planlægningen af dit arbejde.

Mange malersvende vælger akkorden fra. Det kan enten skyldes, at mester er imod eller at det virker ‘bøvlet’. Men det er ikke spor besværligt at arbejde på akkord. Du har i høj grad indflydelse på planlægningen af arbejdet, og du kan tjene flere penge. Som malersvend har du krav på at få målt dit arbejde op – Har du spørgsmål eller problemer, så kan du altid ringe til din lokale fagforening.

Malerforbundets formand, Martin B. Hansen, så gerne, at mange flere malersvende valgte akkorden til:

– Det er en skam, at mange fravælger eller ikke får muligheden for at arbejde på akkord. Jeg tror desværre, at nogle mestre står i vejen for opmålingen. Men her må vi bare understrege, at det er en ret for alle. Og så er der nok en del myter forbundet med akkord. Nogle tror, det både er hårdt og besværligt, og at man ikke kan levere samme gode kvalitet. Men her handler det om god planlægning og klargøring. Ikke mindst fra mesters side, siger Martin B. Hansen.

Akkord-lønnen burde være direkte forbundet med fagets prissætning og timeløns niveau, mener Martin B. Hansen. Han fastslår, at den almindelige timeløn trænger til at få et løft:

– Når vi ser på udviklingen i den gennemsnitlige timelønsbetaling, må vi jo konstatere, at det halter med at følge med den generelle lønudvikling. Det er en skidt udvikling, at timelønnen er så lav i forhold til akkord-lønnen, hvilket der kan være to årsager til. Dels en stor tilgang af lavtlønnet, udenlandsk arbejdskraft, der trækker gennemsnittet ned. Og så er arbejdsgiverne for tilbageholdende med lønstigninger, selvom vi har stort set fuld beskæftigelse og masser af gang i byggeriet, lyder det fra Martin B. Hansen.


Del: