Arbejdsmiljø | 07. august 2019

På akkord er jeg fri til at arbejde i fred og ro

Der er mange fordele ved at arbejde på akkord. Frihed og flere penge i lønposen er nogle af de gevinster, der gør, at Lene og Louise er vilde med at være akkord-svende. 

Færre og færre malersvende arbejder på akkord i malerfaget, og det er ærgerligt, for der er i snit mere end 100.000 kroner at hente på årslønnen. Og så er det i bund og grund bare sjovt at gå på akkord. I hvert fald hvis du spørger Lene Jacobsen og Louise Holmer. 

Det er ikke mange ord, der falder mellem Lene Jacobsen og Louise Holmer. Ikke fordi de er uvenner. Tværtimod. De er blevet så gode makkere, at de ikke behøver et sprog. Den ene ved instinktivt, hvad den anden gør. 

-Det bedste ved at gå på akkord er, at vi ikke behøver at have dårlig samvittighed over, at vi måske har hængt lidt i bremsen den ene dag, fordi den næste kan det bare køre derudaf. Og i sidste ende, når regnskabet bliver gjort op, så ligger vi altid omkring de der 220 kroner i timen, siger Lene Jacobsen. 

-Ja, det bedste er klart friheden! Vi ved, at vi tjener, hvad vi kan tjene, istemmer Louise Holmer og uddyber: 

-Jeg ved præcist, hvad jeg har af timer til en opgave på akkord, og det hjælper mig til at levere det bedste, jeg kan, og slappe af, når jeg har brug for en pause. Jeg kan nemmere passe på mig selv, fordi jeg ved, hvad der er forventet af mig. 

Fleksibel på timeløn – struktureret på akkord 

Lene Jacobsen og Louise Holmer har gået på akkord sammen i to et halvt år, men de er ikke hellige akkordsvende. De har begge haft et arbejdsliv, som har været præget af skiftende perioder med henholdsvis akkord og timeløn, og for dem er der fordele og ulemper ved det hele.   

-Du er mere fleksibel over for forandringer, når du er timelønnet, og så ved du jo, hvad du får udbetalt. Hver gang. Det er sådan noget, som banken også godt kan lide at vide, siger Lene Jacobsen. 

Hvad mener du med, at man er mere fleksibel over for forandringer som timelønnet? 

-Akkordarbejde kræver planlægning og selvdisciplin. Både af dig og af mester. Det handler i bund og grund om ikke at gå forgæves. Men din plan kan skride fuldstændig, hvis der pludselig kommer en tømrer og en elektriker, som også skal til. Din pris afhænger jo af det, der er målt op, så du kan ikke bare gå et andet sted hen, svarer Lene Jacobsen.  

100.000 mere i løn om året på akkord 

Lene Jacobsen har været i branchen i 34 år, og da hun startede, kunne man tælle de malersvende, som ikke gik på akkord. I dag er det lige omvendt. Akkordsvendene udgør et fåtal, og det ærgrer forbundssekretær i Malerforbundet Kim Lasse Petersen: 

-Akkordsvendene er den gruppe af medlemmer, som tjener allermest. Akkord er med andre ord en løftestang til at få mere i lønningsposen – og ikke bare lønningsposen. Akkord spiller også ind på din SH-betaling, dine feriepenge og ikke mindst sin pension, siger han.  

Og forskellen mellem en akkordsvend og en timelønnet svend er mærkbar. På et enkelt arbejdsår taler vi i omegnen af 100.000 kroner. 

Det er svært for mange at gå ’all in’  

Louise Holmer og Lene Jacobsen tilbyder altid at hjælpe nye kollegaer i gang på akkord, hvis de har lyst, og hver gang en kollega har prøvet, er der positive tilbagemeldinger, siger Louise Holmer. 

-De synes jo, at det er fedt, men det er sjældent, at de rent faktisk går over til at blive faste akkordsvende, og måske handler det om, at det tager lidt tid at oppearbejde det her overskud, som vi får udbetalt løbende, og dermed virkelig kan se, hvad du får ud af det på sigt. For nogle er det nok også bare mere belejligt at forhandle sig til en bedre timeløn end sætte sig ind i den planlægning, som akkord kræver. 

 Det er fedt at få akkordoverskud oven i feriepengene 

Når et firma modtager en regning fra Malernes Opmåler- og Beregnerkontor på vegne af akkordsvenden, så må de i alt strække udbetalingen af overskuddet med to lønudbetalinger. Både Louise Holmer og Lene Jacobsen bruger deres akkordoverskud, som en slags opsparing til at forsøde hverdagen. 

-Jeg kan huske første gang, jeg fik udbetalt akkordoverskud. Jeg var lærling og fik dermed en procentdel af overskuddet. Det svarede jo til en hel månedsløn, og jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle med alle de penge. I dag er det især fedt at være akkordsvend, når du holder ferie og der bliver udbetalt overskud. De kommer jo oven i dine feriepenge, siger Louise Holmer. 

Hverken Louise Holmer eller Lene Jacobsen ved, hvor lang tid de kommer til at arbejde på akkord i denne omgang. Men så længe de er enige om, at akkord er det rigtige for dem, og mester bakker op, så bliver de ved.  

5 gode råd: Sådan kommer du i gang (og får mester med på akkordvognen) 

1. Start med en overskuelig opgave. En flyttelejlighed er oplagt til akkordarbejde, fordi der er (typisk) ingen overraskelser, og opgaven er tidsbegrænset.   
 
2. Ring til en opmåler. Opmåleren vil altid være sød og imødekommende og komme ud til dig med alt det, du skal bruge: en akkordbog, informationsmateriale samt give et minikursus i, hvordan du gør. 
 
3. Planlæg dit arbejde – og overhold planen. Akkord kræver selvdisciplin. Tjek din synsrapport, så du får alt det rigtige med. Og sørg for, hver gang du forlader pladsen, at tage noget med. Det handler om ikke at gå forgæves. 
 
4. Find en god makker: Sådan én hvor du ved, hvad den anden laver, uden I behøver at bruge timer på at koordinere. 
 
5. Samarbejd med din mester. Hvis du kommer op i en lejlighed, hvor der er 20 timer i ren akkord, så kan du ikke sige, at du vil have for alt muligt ekstra. Dét du får, skal hænge sammen med det, du laver. Og er mester modvillig, kan du jo sige, at på akkord skal du selv betale for pauser og efterreparationer. Og husk altid at samle ekstraopgaver op. Bed om en rekvisition, hvis kunden vil have lavet mere, og snak med firmaet. Når du tjener penge, gør mester også – og det kan mester godt lide.  
 

 

 


Del: