| 26. september 2023

59-årige Betina: Det er ikke akkord-arbejdet, der slider mig ned 

Betina Jørgensen kan godt mærke, at hendes krop er slidt, men hun tror ikke på, det er akkord-arbejdets skyld.

Bragt første gang i Fagbladet Maleren i september 2022.

For 59-årige Betina Jørgensen skal arbejdsdagene være rare. Derfor holder hun både formiddags-og frokostpause hver dag, selvom hun arbejder på akkord. 

“Jeg ville aldrig prioritere pauserne væk. Og selvom jeg holder dem, og arbejder i et almindeligt tempo, er lønnen stadig meget bedre på akkord end på timeløn,” siger hun. 

Til gengæld gør Betina altid arbejdet så smart som muligt. 

“Jeg ved præcis, hvordan jeg skal male for ikke at spilde tiden. Det kan godt være, man lige skal lære det, hvis man ikke er vant til det, men sværere er det heller ikke. Det kommer hurtigt,” siger hun. 

Maler-arbejde er hårdt uanset hvad 

Betina har arbejdet som maler, siden hun var 16 år, og hendes krop sladrer om, at det er et hårdt, fysisk arbejde med mange gentagelser. Men at det skulle have noget med akkord-arbejdet at gøre, tror hun ikke på. 

“Uanset om man er på timeløn eller på akkord, så er arbejdet fysisk hårdt. Det er klart, at man kan styrte så meget afsted, at man får flere skader end nødvendigt, men det er jo ikke meningen med akkord, og det oplever jeg heller ikke, at folk gør,” siger hun. 

Betinas konsekvens af sliddet på hendes krop er, at hun nu primært arbejder i fraflytningslejligheder, som er det, hun synes er mindst hårdt.

“Jeg arbejder så smart som muligt, og så samler jeg altid timerne sammen, så jeg kan gå tidligt om fredagen,” siger hun. 

Hun kan ikke se, hvad fordelen ved time-arbejde skulle være. 

“For mig fungerer akkordarbejde upåklageligt. Jeg ringer til opmåleren, han kommer og måler op, og jeg afleverer mine timer, når jeg er færdig. Det er på ingen måde svært, og jeg har min frihed imens,” siger Betina. 


Del: