Lærlinge | 15. april 2021

Lærling fordobler sin timeløn: Akkord er vejen frem

33-årige voksenlærling Aldona Lund vælger ofte at arbejde på akkord, da det giver flere penge end at arbejde på almindelig timeløn. Hun så gerne, at akkorden i højere grad blev en fast del af bygningsmaleruddannelsen.

– I starten var jeg meget usikker, for jeg vidste ikke, hvad det ville sige at gå på akkord. Men der var en svend fra firmaet, der hjalp mig med at få prøvet det af. Og det er jo meget simpelt, fortæller Aldoma Lund, der opfordrer til, at flere giver sig i kast med akkordarbejde.

– Der er et problem, at der er så mange lærlinge, der ikke ved, hvad det vil sige at arbejde på akkord. For man mister jo ikke noget ved det. Du skal stadig have din løn. Det eneste, der kan ske, er faktisk bare at du kommer til at tjene flere penge, lyder det fra Aldona Lund.

Hun er voksenlærling hos Malermester Leif Jensen i Kalundborg. I firmaet udfører de primært malerarbejde i flyttelejligheder.

Aldona Lund mener, at mange på forhånd afskriver at arbejde på akkord, fordi de tror, at det er for bøvlet, for hårdt eller at man bliver stresset eller fysisk overbelastet af det. Men sådan forholder det sig slet ikke, har Aldona Lund erfaret:

– Det er slet ikke så farligt at arbejde på akkord, som mange går og tror. Det er faktisk bare en god måde at tjene ekstra penge på, fortæller Aldona Lund.

Fordoblet timeløn

Hun tjener helt op til 288 kroner i timen, når hun får sit arbejde målt op af fagforeningen, hvilket er væsentligt mere end den normale timeløn for voksenlærlinge på 125 kroner. At akkorden giver en dobbelt så høj timeløn, er et kæmpe plus, der gør godt i pengepungen:

– Selvom jeg er voksenlærling, så er det jo ikke en høj timeløn, jeg normalt får. Så det er jo oplagt at tjene ekstra på denne her måde. Og der er ikke den store forskel i selve udførelsen af arbejdet. For det hele skal jo stadig være i orden og jeg skal levere et ordentligt stykke arbejde. Derfor er det meget de samme rutiner, jeg bruger. Jeg føler ikke, at jeg har mere stress på, fordi det er akkord, understreger Aldona Lund.

Hun er glad for, at hendes mester selv opfordrer de ansatte til at arbejde på akkord, og at hendes kollegaer har hjulpet hende i gang med opmålingen. Men det er langt fra alle steder, at lærlinge opfordres til at give sig i kast med akkorden.

– Jeg ved, at mange andre mestre er imod akkordarbejde, fordi de sammenligner det med sjusk. Og så er mange lærlinge usikre over, hvad det vil sige at arbejde på akkord. Og det er jo ærgerligt, siger Aldona Lund og tilføjer:

– Jeg var jo også selv usikker, lige indtil jeg fandt ud af, hvor simpelt det er: Der kommer en opmåler ud og måler op, inden du starter på opgaven. Har du spørgsmål, så stiller du dem bare til opmåleren. Når du så er færdig med arbejdet, kontakter du opmåleren igen og fortæller, hvor mange timer du har brugt på opgaven, og så regner han ud, hvad du skal have udbetalt, forklarer Aldona Lund, der primært får målt op, når hun arbejder alene.

Mere akkord på skoleskemaet

Aldona Lund forstår ikke, hvorfor der i uddannelsen ikke bliver gjort mere ud af at introducere eleverne til akkordarbejde.

– På skolen snakker vi lidt om opmålinger, men jeg tror, det er nødvendigt at man selv får prøvet det af, før man rigtigt ved, hvad det vil sige. Ellers har man jo denne her forestilling om, at det er noget vildt stressende arbejde, hvor man bare løber rundt og ikke har tid til pauser. Men sådan er det jo slet ikke, siger Aldona Lund.

Hun mener, at man i maleruddannelsen skulle indføre, at akkordarbejde blev en fast del af uddannelsesforløbet og læretiden.

– Det ville fjerne nogle fordomme om, hvad det ville sige at arbejde på akkord. Og så ville det give lærlingene en chance for at kunne tjene flere penge, lyder det fra Aldona Lund.

Som malersvend har du krav på at få målt dit arbejde op. Som lærling har du de sidste to år af uddannelsen mulighed for at afprøve at arbejde selvstændigt med akkord. I Malerforbundet arbejder man for, at akkorden i praksis bliver en større del af uddannelsen.  

Har du lyst til at afprøve akkord eller har du spørgsmål, så kontakt din lokale fagforening her.


Del: