Fra 2 til 21: Kvinderne vil være autolakerer
På kun 5-6 år er fordelingen af mænd og kvinder på Danmarks eneste autolakereruddannelse i Silkeborg vendt på hovedet. Det stiller nye krav til branchen.
21 kvinder og syv mænd. Det lyder måske mest som et kig ind i et klasselokale på pædagogseminariet. I virkeligheden er det et kig ind i grundforløbet for autolakerer på College360 i Silkeborg. Her har en driftig (kvindelig) faglærer åbnet bilpigernes øjne for, at de sagtens kan ”lave noget med biler.” Det har hun gjort på det sociale medie, TikTok, hvor hun i korte videoer viser, hvad man laver som autolakerer. Sidenhen er det strømmet ind med kvinder på uddannelsen som autolakerer, så de nu langt overstiger mændene i antal: For fem år siden kunne der lige knap findes to kvindelige elever på grundforløbet. I dag fylder de omkring 75 procent.
”Vi har været bevidste om, hvad min TikTok-profil kunne gøre i forhold til at få flere til at søge ind på uddannelsen, men vi har ikke målrettet det mod piger overhovedet. TikTok er ikke lavet med henblik på at få flere piger ind,” fortæller faglærer, og kvinden bag TikTok-profilen Hende_der_autolakeren, Rikke Thier.
De kan også sagtens
Alligevel er det netop pigerne, der har fået øje på autolakerer-uddannelsen, og Rikke Thier, der selv er uddannet autolakerer, har et godt bud på, hvorfor.
”I og med at pigerne har set mig, som kvinde, være autolakerer, er de blevet opmærksomme på, at det kan de også sagtens. Det havde sikkert ikke givet det samme, hvis det havde været en af mine mandlige kolleger, der havde lavet videoerne. Rigtig mange drenge kender godt til faget, men det var der mange piger, der ikke gjorde.”
”Det lød da meget fedt”
Den tese bekræfter et par af de elever, der netop er startet på grundforløbet i autolakerer i januar.
”Det kom bare op på TikTok, autolakerer. Det lød da meget fedt,” fortæller 19årige Anine Andersen og klassekammeraten, 19årige Mathilde Nybroe, stemmer i:
”Jeg havde aldrig hørt om uddannelsen, før jeg så det på TikTok. Jeg var egentlig i gang med pædagoguddannelsen, men syntes, det her lød meget fedt. Det er både et håndværk, og så får vi også lov til at arbejde meget selvstændigt,” fortæller hun og kalder sig selv en ”biltosse” og lidt en nørd, der altid er kommet meget på et værksted sammen med sine kammerater.
Ingen piger på værksted
Den nye fordeling af køn stiller også andre krav til en branche, der traditionelt set har været mandsdomineret. Da faglærer Rikke Thier selv startede på autolakereruddannelsen i 2018, var hun den eneste kvinde på holdet. Det gav nogle udfordringer, da hun skulle finde en læreplads.
”Jeg blev afvist på, at ”vi vil ikke have piger på værkstedet,”” fortæller hun, ligesom jargonen også var en anden dengang.
”Jeg startede først på uddannelsen i en alder af 25, og jeg er glad for, jeg havde den alder. Hvis jeg i en alder af 16-17 år skulle høre på de ting, som jeg hørte, så tror jeg ikke, jeg havde haft mod nok til at sige fra overfor det. På den måde er jeg glad for, jeg var ældre. Der kan jeg godt mærke, at på den korte tid, fra 2018 til nu, der er det fuldstændig ændret, og det er heldigvis nogle år siden, jeg har hørt nogle elever komme og sige noget om den slags. Det er jo bare dejligt.”
Flere piger – nye regler
Jargonen på værkstederne, der altså ifølge Rikke Thier har været igennem en justering de seneste år, er ikke den eneste forandring, branchen står overfor. Også helt lavpraktiske problemstillinger skal der findes løsninger på, når der er to køn på arbejdspladsen. Et af dem er omklædningsrum. Tidligere har det været nok med et enkelt, men nu skal der tænkes i andre baner.
”Der er kommet nye regler om, at hvis du laver et nyt værksted, så skal der være omklædningsrum til begge køn, og på gamle værksteder skal der nu være en mulighed for at låse af,” fortæller Rikke Thier.
”Det kommer ikke til at ske”
Desværre vokser træerne ikke ind i himlen, når man som kvindelig autolakererelev søger læreplads. Det fortæller Mathilde Nybroe, der allerede er i gang med at finde ud af, hvor hun til sommer skal slå sine folder som autolakerer-lærling.
”Jeg blev afvist et sted, fordi de ikke ville have et kvindeligt omklædningsrum. Det havde de ikke i forvejen. Jeg fik at vide, at det ikke kom til at ske, fordi så skulle de til at finde ud af alt det, og det gad de ikke,” fortæller hun, der generelt oplever, at hendes køn faktisk spiller en rolle, når hun søger læreplads.
”Der er mange, der ikke er så åbne for at få kvinder ind, når de ikke har haft det før. Jeg har fået nej til læreplads fra alle nærmest, bortset fra to steder, og de steder har haft kvinder før,” fortæller hun.
Lidt ekstra at bevise
Ifølge Rikke Thier er der dog ingen grund til, at branchen takker nej til kvinderne. Hendes oplevelse er, at de ofte knokler mere på, fordi de gerne vil bevise, at de kan lige så meget som deres mandlige kolleger.
”Pigerne føler nogle gange, at de har lidt ekstra at bevise. Det ved jeg også fra mig selv. Dengang jeg startede i lære på et værksted, lå det i baghovedet, at jeg ikke skulle være hende, hvor de sagde: ”Vi skal ikke have en pige i lære igen.” De må gerne tænke: ”Hun var sgu dygtig, vi vil gerne have flere piger ind.” Det siger jeg også til pigerne på uddannelsen: Det er stadig nyt med kvinder i branchen, og de skal ikke være dem, der får en mester til at sige, at de aldrig skal have en pige igen. For de skal ikke tage alle over en kam. Det gør de heldigvis heller ikke,” lyder det fra faglærer Rikke Thier.
Fakta
College360 i Silkeborg er det eneste sted i Danmark, hvor man kan tage autolakerer-uddannelsen.
Der er pt. 55 elever på GF2 autolak. Heraf er der 39 kvinder og 16 mænd.
Uddannelsen til autolakerer tager fire år.