Lærlingetur til Bologna: En indsigt i den kooperative verden
Skrevet af Kooperationen
En blandet gruppe unge mænd og kvinder, som både bestod af malerlærlinge, tømrerlærlinge, struktørlærlinge, murerlærling og en enkelt snedkerlærling var samlet til Kooperationens Lærlingetur til Bologna midt i marts 2025.
Byen bød på smukke bygninger, fine overdækkede fortov og flotte farver på murværk og vægge, somogså blev bemærket af en af malerlærlingene: ”Sikke mange fine pasteller, men også mange forskellige farvekoder at holde styr på” lød det med et smil. Turen var dog ikke for at lærlingenes skulle se byggepladser eller malerstil i Italien, men for at pirre deres nysgerrighed for demokratisk ejerskab og give dem viden om de kooperative principper, herunder medindflydelse og om at være til størst mulig gavn for sine medlemmer.
En af de mest interessante spørgsmål vi stødte på under et besøg hos en af de kooperative virksomheder lød: “Hvordan er det at arbejde i et kooperativ?” Her var svaret klart fra lederen af kooperativet Piazza Grande: “Det er hårdt arbejde, men du er aldrig alene om dine valg. Du har altid andre at tale med, og beslutninger træffes sammen. Du har én stemme, og derfor har du medindflydelse på dit arbejde”. Det kooperative princip om demokratisk medlemskontrol med én stemme per medlem blev understreget som noget helt grundlæggende og som en fundamental årsag til, at flere af dem var blevet del af kooperativet.
En unik indsigt i den kooperative verden
Bag turen stod Kooperationen, som er arbejdergiver og interesseorganisation for kooperativer og herunder en række maler, bygge- og anlægsvirksomheder som de respektive lærlinge kom fra. Turen er arrangeret af Kooperationen og er delvist finansieret af BMF-fonden. Fonden blev etableret af Byggeriets Malerfirma A/S, der bl.a. har til formå at fremme den kooperative bevægelse.
Lærlingeturen har til formål at give en unik indsigt i den kooperative verden og over tre dage gik turen til forskellige kooperativer og Kooperationens italienske pendant, Legacoop Emilia-Romagna. Den kooperative sektor er meget udbredt i Italien og særligt i regionen Emilia-Romagna, hvor 49 procent af al omsætning kommer fra kooperativer.
Målet med turen var at give de unge lærlinge en forståelse af, hvordan kooperativer fungerer, og hvilke opgaver de f.eks. også løser som i dette tilfælde var alt fra drift af kulturinstitutioner til velfærdsopgaver. Italien har ikke på samme måde et velfærdssamfund som Danmark og derfor løser kooperativer mange af disse opgaver, f.eks. kooperativet Piazza Grande, som driver et værested for hjemløse.
Et lille frø blev plantet
Turen var fyldt med både læring og oplevelser. Der blev grinet, lyttet og reflekteret samtidig med, at der var rig mulighed for at smage den lokale og lækre italienske mad. Lærlingene blev inviteret til at tænke over, hvad det betyder at være en del af en kooperativ virksomhed, hvordan beslutninger træffes, og hvordan overskuddet fordeles. En vigtig diskussion handlede også om, hvad de unge lærlinge selv tænker om at starte en virksomhed i fremtiden – og om den eventuelt skulle være kooperativ?
For nogle var den tanke meget langt væk, andre ønskede mest af alt at tjene en god løn, mens det for andre var en absolut selvfølge, at de skal have medbestemmelse på deres arbejdsplads. Uanset, så er vores håb med turen, at der blev plantet nogle små kooperative frø, som med tiden vil spire frem og blive til morgendagens kooperativer.
Fakta: Kooperativer er værdibaserede virksomheder eller organisationer, hvis medlemmer både ejer og driver virksomhed eller aktivitet på demokratisk vis.
Det kan være virksomheder der er medarbejderejet, producentejede, forbrugerejede eller på anden vis har demokratisk ejerskab.
Turen blev også brugt i fht. Kampagnen “Bliv Lærling”. Følg “Bliv Lærling” på Instagram, Tik Tok, Facebook og læs mere på BlivLærling.dk.
Formålet med kampagnen er at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne og øge deres kendskab til kooperative virksomheder indenfor byggebranchen. Bag Bliv lærling kampagnen står også BMF Fonden.