Arbejdsmiljø | 06. september 2024

Malerne efterspørger uddannelse i bekæmpelse af skimmelsvamp 

Rigtig mange malere arbejder steder, hvor der er skimmelsvamp og flere svarer i en rundspørge, at de har været bekymrede over det. Derfor arbejder Malerforbundet for en efteruddannelse i skimmelsvamp.

Malerne vil have uddannelse, der klæder dem på til at arbejde med skimmelsvamp. I en rundspørge svarede 81 procent, at de er interesserede i en efter- eller videreuddannelse, der giver dem bedre værktøjer til at arbejde med skimmelsvamp. 

-Jeg behandler skimmelsvamp på trods af, at den eneste viden, jeg har på området, er en viden, jeg selv har læst mig til. Hverken på uddannelsen til maler eller på mit arbejde lærer vi noget om skimmelsvamp, skriver en maler i undersøgelsen.

Bekymrede over skimmelsvamp

Skimmelsvamp er et udbredt problem – det gror i op til hver syvende danske bolig. Over 65 procent af malerne svarede i rundspørgen, at de har været bekymrede over at arbejde et sted med synlig skimmelsvamp.

Og skimmelsvamp er da også et område, som er vanskeligt at placere i en firkantet kasse, når det kommer til de konsekvenser, det kan have.

Ofte har der været skriverier i pressen om de mange bygninger, der er hærget af skimmelsvamp. Det har stor betydning for trivsel og arbejdsmiljø. Som i 2016 hvor et ph.d.-projekt viste, at 17 ud af 21 klasseværelser havde synlig fugt og skimmel. Det gav børnene nedsat lungefunktion og hvæsende vejrtrækning.

Malerforbundet arbejder for efteruddannelse

Hos Malerforbundet er formand Tonny Olsen optaget af mere gennemsigtighed i arbejdet med skimmelsvamp.

-Jeg kan godt forstå medlemmerne af Malerforbundet gerne vil have efteruddannelse i at arbejde med skimmelsvamp, så de kan være helt trygge. Som det er nu, kan alle arbejde med skimmelsvamp, men det er hamrende vigtigt, at det bliver behandlet korrekt. Det skal være sikkert at arbejde med at fjerne det, og alle, der får behandlet skimmelsvamp, skal være sikre på, at det bliver gjort på den rigtige måde, siger han. 

Malerforbundet arbejder derfor på at få lavet en efteruddannelse i skimmelsvamp til malerne.

-Det skal være af høj kvalitet, og man skal efterfølgende have et bevis på, at man er kvalificeret til at arbejde med skimmelsvamp, siger han.

Her støder du som maler typisk på skimmelsvamp:

For at skimmelsvamp kan gro, skal der være fugt og ”mad” til rådighed. Skimmelsvamp lever af ”biologisk materiale” og det er der næsten altid til rådighed i form af snavs, støv og papir (tapet og gipsplader).

Som maler møder du oftest skimmelsvampen hér:

-Ved renovering af flyttelejligheder. Skimmelsvamp opstår pga. adfærd hos beboere (manglende udluftning, tørring af vasketøj mv.). Det kan også opstå som følge af dårlig isolering (kolde ydervægge), hvor fugten kondenserer på indersiden. Ved manglende ventilation (møblering op af ydervægge) holdes væggen fugtig og skimlen kan gro. Endelig kan det være pga. utætheder, bagfald på tagrender mv.

-I nybyggeri er det udbredt, fordi byggematerialerne er blevet våde i byggeprocessen, når byggeriet ikke er overdækket. Våd isolering kan holde på fugten i rigtig lang tid.

-Endelig opstår skimmelsvamp også, når bygninger opfugtes pga. oversvømmelse/kloakoverløb, og der vil i forbindelse med sanering efter dette være risiko for udsættelse for skimmelsvamp.

Kilde: Arbejdsmiljøhuset

Sundhedsstyrelsen vurderer, at hvis man opholder sig i bygninger med dårligt indeklima, kan det give sig udslag i de såkaldte indeklimasymptomer som irriterede slimhinder, hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær.

Det rammer især følsomme personer samt børn og voksne, der i forvejen har astma, høfeber eller allergi. Sundhedsstyrelsen vurderer helbredspåvirkninger fra fugt og skimmelsvampe under ét, da det næsten er umuligt at dokumentere hver for sig.

Rundspørgen stammer fra Malerforbundets nyhedsbrev med svar fra 142 malere.


Del: