| 10. december 2024

Tommys arbejdsskade ændrede alt for ham

En arbejdsskade tvang Tommy Holm Hansen til at ændre sit liv radikalt. Det fysiske arbejde som maler blev umuligt, og det krævede både psykologhjælp og støtte fra Malerforbundet at komme videre. Med fagforeningens hjælp fik Tommy et fleksjob, der gav ham mulighed for at blive en del af arbejdslivet igen.

Tommy Holm Hansen har været maler, siden han som 16-årig startede i lære. Det blev hans levevej, og i næsten tre årtier var han en del af malerfaget. Men alt ændrede sig i maj 2011, da han fik en alvorlig arbejdsskade i en alder af 48 år. Det var en arbejdsskade, der kom efter mange års hårdt fysisk arbejde.

-Jeg malede lofter og overvægge. Det var højt oppe, og jeg brugte det længste forlængerskaft, vi overhovedet kunne finde. Malingen var tung, og pludselig kunne jeg mærke en voldsom smerte i skulderen. Men selvom smerten var stor, følte han sig forpligtet til at fortsætte. Når man får en opgave, så løser man den jo, siger han.

Efter flere søvnløse nætter med smerter opsøgte Tommy sin læge, og en scanning afslørede, at hans skulder var fuldstændig ødelagt.

– De sagde, jeg skulle have en ny skulder, men der var ikke mange procent chance for, at det ville blive godt. Jeg takkede nej, da risikoen for komplikationer var for høj, siger han

Siden har Tommy levet med smerter, der kræver daglig medicinering. Efter at have prøvet forskellige behandlinger, herunder morfinplaster, der gjorde ham syg, er han nu på metadon, hvilket hjælper ham med at holde smerterne nede.

Fleksjob og fagforeningens afgørende hjælp

Arbejdsskaden var et stort chok for Tommy, og han gik ned med flaget, da han indså, at han ikke længere kunne arbejde fuldtid. Men takket være støtten fra hans fagforening, Malerforbundet, og ikke mindst hans familie, fik han et fleksjob. Det gav ham følelsen af igen at være en del af arbejdsmarkedet.

-Fagforeningens socialrådgiver Lisbeth Stefanski og min kone har hjulpet mig med alt det bureaukratiske. Det er vigtigt, at tingene bliver skrevet fuldstændig klokkeklart, siger Tommy.

Gennem flere arbejdsprøvninger, blandt andet i en Rema 1000-butik, fik Tommy bevist, at han stadig kunne arbejde -dog kun otte timer om ugen.

-Jeg ville gerne have været konduktør, men det gik ikke. Så i december 2018 fik jeg et fleksjob. Det er i det samme firma, hvor jeg fik skaden, og de ville gerne have mig tilbage.

I dag maler Tommy primært vinduer og dørkarme. Selvom han er glad for at kunne være tilbage på sin arbejdsplads, er der stadig udfordringer.

-Jeg mister nogle af boldene i luften på grund af medicinen, så jeg kan ikke have for mange opgaver ad gangen. Men min makker på arbejdspladsen kender mine begrænsninger, og han hjælper mig. Så når mester ringer og siger, han har arbejde, så kommer jeg. Jeg vil nødig miste skurvognsmiljøet.”

Arbejdsskader koster – og det skal de

Tommy er helt klar over, at arbejdsskader koster samfundet mange penge. Men han mener, at folk, der har arbejdet hårdt, skal behandles ordentligt.

-Det er en konsekvens af hårdt arbejde. Man tager jo ikke på arbejde for at få en arbejdsskade, men når det sker, skal man have den hjælp, der er nødvendig,” siger Tommy.

Selvom han fortsat kæmper med både fysiske og psykiske udfordringer, har den støtte, han har modtaget fra Malerforbundet og sin familie, været altafgørende for, at han i dag stadig er en del af fællesskabet og kan nyde både sin fritid og sin arbejdstid.

-Dagene kan godt blive lange herhjemme, men jeg nyder at male, lave mad og gå i haven, siger han.


Del: