Skimmelsvamp | 17. september 2024

Værd at vide om Skimmelsvamp

Her støder du som maler typisk på skimmelsvamp:

For at skimmelsvamp kan gro, skal der være fugt og ”mad” til rådighed. Skimmelsvamp lever af ”biologisk materiale” og det er der næsten altid til rådighed i form af snavs, støv og papir (tapet og gipsplader).

Som maler møder du oftest skimmelsvampen hér:

  1. Ved renovering af flyttelejligheder. Skimmelsvamp opstår pga. adfærd hos beboere (manglende udluftning, tørring af vasketøj mv.). Det kan også opstå som følge af dårlig isolering (kolde ydervægge), hvor fugten kondenserer på indersiden. Ved manglende ventilation (møblering op af ydervægge) holdes væggen fugtig og skimlen kan gro. Endelig kan det være pga. utætheder, bagfald på tagrender mv.
  2. I nybyggeri er det udbredt, fordi byggematerialerne er blevet våde i byggeprocessen, når byggeriet ikke er overdækket. Våd isolering kan holde på fugten i rigtig lang tid.
  3. Endelig opstår skimmelsvamp også, når bygninger opfugtes pga. oversvømmelse/kloakoverløb, og der vil i forbindelse med sanering efter dette være risiko for udsættelse for skimmelsvamp.

Hvordan reagerer mennesker på skimmelsvamp?

Tilstedeværelsen af skimmelsvamp kan forårsage irritation i øjne, næse og øvre luftveje, hovedpine, træthed, hoste og hududslet. Personer, der er allergiske over for skimmelsvampe, kan opleve en allergisk reaktion. Det er meget individuelt, hvornår og hvor hurtigt man oplever gener/reaktion på skimmelsvamp

Er det farligt for dig, som arbejder i rum med skimmelsvamp? 

Skimmelsvamp i vinduesfuger og fuger på badeværelser giver ikke anledning til bekymring. Hvis man skal arbejde i et rum med tydelig vækst af skimmelsvamp, skal man benytte personlige værnemidler og indrette arbejdspladsen, så man ikke udsættes for unødig udsættelse. Arbejdstilsynet har ikke nogen grænseværdier for skimmel i luft men giver typisk påbud på faste arbejdssteder, hvis der er tegn på skimmel.

Kilde: Arbejdsmiljøkonsulent i Arbejdsmiljøhuset Karin Bohn

Hvad gør Malerforbundet?

I Malerforbundet arbejder vi i øjeblikket på at lave en efteruddannelse i skimmelsvamp til malere. Problemet med skimmelsvamp er stort og kan have fatale konsekvenser for menneskers livskvalitet. Malerne fortjener en uddannelse, der sikrer dem en faglig ballast. Det vil give malerne høj faglighed på området og mulighed for mere arbejde. Samtidig vil det sikre danskerne kvalitet og tryghed, når skimmelsvamp skal behandles.


Del: