Arbejdsmiljø | 30. april 2019

1. maj – Det skal du vide om kampdagen

I morgen, onsdag, er det Arbejdernes Internationale Kampdag. Dagen byder som regel på brandtaler, fællessang og røde faner. Men hvordan er denne kampdag opstået? Og har du fri fra arbejde?

Kampen om den 8-timers arbejdsdag

Vi skal tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor arbejdernes krav om en 8-timers arbejdsdag blev hele grundfundamentet for kampdagen.

Det lykkedes de engelske arbejdere, der flyttede til Australien, at få gennemført deres krav om en 8-timers arbejdsdag allerede i 1856. Det blev fejret ved en fest 1. maj. Nogle år senere demonstrerede amerikanske arbejdere 1. maj for at indført 8-timers arbejdsdag. Og det blev en tradition, at man i flere lande stoppede arbejdede 1. maj for at gøre krav på og demonstrere for en 8-timers arbejdsdag.

I Paris blev det i sommeren 1889 på en større arbejderkongres besluttet, at 1. maj skulle være Arbejdernes Internationale Kampdag.

Kampdagen blev første gang afholdt i Danmark i 1890 i Fælledparken i København. Her var hovedtemaet da også kravet om en 8-timers arbejdsdag.

Dengang var det forbudt at synge og man måtte heller ikke gå igennem gaderne med udfoldede faner.

Alligevel troppede arbejderne massivt op. Omkring 30-40.000 deltog i Fælledparken, men der var også store forsamlinger i Helsingør, Slagelse, Odense, Svendborg og Roskilde.

Maler Jensen kæmpede for friheden

Én af ildsjælene bag 8-timersdagen var maleren Jens Jensen (født 1859). Han var en fattig malersvend fra Fyn, der endte med at forme hele arbejderbevægelsen og dens mærkesager. Som ung svend deltog han aktivt i arbejderkampen, og kampen for en 8-timers arbejdsdag blev en rød tråd i hele hans arbejdsliv.

Jens Jensen blev i 1886 den første formand for De Samvirkende Fagforeninger, som vi i dag kender som FH (tidligere LO). Og for 100 år siden, i maj 1919, lykkedes det endelig Jens Jensen og resten af fagbevægelsen at få gennemført kravet om den 8-timers arbejdsdag.

Siden har andre temaer og andre kampe udspillet sig fra talerstolene 1. maj over hele landet.

Fridag

Du har fri hele dagen 1. maj, hvad enten du er ansat på Malerforbundets overenskomst med Danske Malermestre, Dansk Byggeri eller AutoBranchens ArbejdsgiverForening. 

Er du elev med en uddannelsesaftale, så gælder de samme regler for dig som for svendene: Du har fri 1. maj. Er du SKP-elev har du ikke ret til frihed 1. maj. Men hvis din skole er lukket på grund af 1. maj, så er du fri til at gøre, hvad du vil.

På kampdagen samles arbejderne traditionelt set til skåltaler og fællessang rundt om i landet. Dagen starter typisk i de lokale fagforeninger om morgenen, og herefter går man i optog med de røde faner mod de større forsamlinger i landets parker. 

Deltag i kampdagen

Malerforbundet deltager i kampdagen, og telefonerne vil derfor være lukket hele dagen. Herunder, kan du se de lokale 1. maj-arrangementer i din fagforening: 

Midtjylland 
Horsens –  Vi samles til morgenmøde med rundstykker, kaffe og øl klokken 9.30 på fagforeningskontoret. 
Derefter slutter vi os til faglig samling klokken 12.00 med 3F og andre LO-forbund og går i samlet flok til Vitus Bering Parken, hvor festdagen starter klokken 15.00.  
Derudover er der 1. maj arrangementer

Fredericia – Vi mødes i fagforeningen klokken 10.30 til smørrebrød og øl. Klokken 13 går vi til Toldhuset til 1.maj-arrangement med andre LO-forbund. Tilmelding skal ske til Jim til tlf: 20166453.

Vejle – klokken 10.00 mødes vi i kælderen Ved Anlægget 18 til morgenkaffe og rundstrykker. Derefter går vi til Byparken til, hvor der fra klokken 12.30 er 1. maj-arrangement med taler af blandt andre Ejner K. Holst (FH) og levende musik. 

I Silkeborg, Herning og Holstebro vil der være lokale arrangementer i de forskellige LO-sektioner. Hold øje med vores facebookside for yderligere information. 

Storkøbenhavn
Kom til fælles 1. maj i Byggefagenes Hus på Lygten. Vi starter kl. 09.00 med velkomst og morgenbord. Der vil frem mod kl. 11.00 være sang, musik og tale v. Mogens Lykketoft fra Socialdemokratiet og gæstetaler Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU. Derefter bevæger vi os mod Fælledparken. Der er hestevogn til de børn, som ikke kan gå hele vejen. Vi glæder os til at se dig!

Øst/Vest
Vi deltager i lokale LO-arrangementer i Viborg, Aarhus og Randers. Derudover bliver der afholdt fælles 1. maj-møde i Fagforeningshuset i Viborg om formiddagen, hvor arbejdsmiljørepræsentant Michelle Omme fra Carsten Sørensen Malerfirma holder tale. Du kan komme fra klokken 8.00.
Mere info kommer på vores facebookside og hjemmeside.

Nordjylland
Vi holder 1. maj i afdelingshuset i Aalborg. Her starter vi med morgenkaffe kl. 9. Senere vil vi gå i samlet optog mod Kildeparken sammen med de øvrige LO-forbund. 
Derudover vil der rundt om i det nordjyske blive afholdt 1. maj-arrangementer i de øvrige LO-sektioner, så der er rig mulighed for at deltage i og fejre vores kampdag. 

Fyn-Jyllandsyd
Svendborg – Vi mødes på Vestergade 120 i Svendborg, hvor der kl. 9.00 vil være morgenkaffe og rundstykker samt øl og vand. Der vil også blive holdt en 1. maj tale. Klokken ca. 12.30 går vi i samlet flok til Krøyers Have, hvor der er 1.maj med musik og taler.
Esbjerg – Malerne og Blik&Rør inviterer til 1.maj i lokalerne i Fredensgade 1. Vi starter grillen kl. 10.30. 
Odense – Vi samles klokken 9.00 på Lumbyvej 11 i Havfruen og Neptun. Her vil der være morgenmad, taler samt pølser, sodavand og øl i løbet af formiddagen. Vi går i samlet flok mod Kongens Have klokken 11.20, hvor LO-arrangementet starter kl. 12.30. Her vil der være musik og taler ved blandt andre S-formand Mette Frederiksen. 
Kolding – LO-arrangement i Stejlbjerganlægget starter kl. 13.30. Der vil være musik og taler. 

 

Billederne er udlånt af Arbejdermuseet. 


Del: