5 ting du skal vide om den nye ferielov
Den nye ferielov er trådt i kraft per 1. september 2020. Her er, hvad du skal vide om den nye ordning:
Du optjener ferie løbende
Det nye system betyder, at du hver måned optjener ferie, som du kan afholde med det samme eller gemme til senere. Fra 1. september optjener du 2,08 feriedage om måneden (eller 0,96 dage per 14. dag).
Du er stadig sikret 25 dages ferie om året – akkurat som ved den gamle ferieordning.
Du kan følge med i, hvor mange feriedage, du har optjent på borger.dk.
Afholdelse af ferie
Du optjener ferien over 12 måneder, men du kan afholde den over 16 måneder. Den ferie, du er i gang med at optjene fra 1. september 2020, kan du afholde i perioden 1.september 2020 – 31. december 2021).
Du har ret til, at mindst fire uger placeres inden for optjeningsårets 12 måneder.
Du har ret til tre ugers sammenhængende ferie i perioden 1. maj til 30. september – også kaldet hovedferieperioden. Arbejdsgiver kan dog placere hovedferien uden for denne periode, hvis du selv samtykker.
Hvad med den ferie, jeg ikke har brugt?
De feriedage, du har til gode fra den gamle ordning, ryger automatisk med over på den nye ordning.
Hvad med efterårsferien?
Når vi kommer til efterårsferien i oktober i år, vil du med den nye ferielov kun have optjent et par dages feriedage. Men det kan være, du har feriedage i overskud fra den gamle ordning, som du kan gøre brug af. Ellers kan du benytte dig af feriefridage, hvis du gerne vil holde en uges efterårsferie. Du har også mulighed for at holde ferie på forskud:
Ferie på forskud
Du kan holde ferie på forskud, hvis du vil holde ferie på et tidspunkt, hvor du ikke har nået at optjene tilstrækkeligt med feriedage. Du har således mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at du ’låner’ feriedage til at afholde betalt ferie. Det er noget, du har lov til, men ikke krav på.