Ferie | 05. juli 2023

Åh nej – syg i ferien? Sådan er du stillet

Som lønmodtager kan du have krav på erstatningsferie, hvis du bliver syg i den planlagte ferie.

Det er sommer, og for de fleste lønmodtagere er det tid til et par ugers tiltrængt ferie og afslapning. Men hvad gør du, hvis du bliver syg op til eller under din ferie? Læs mere om regler for erstatningsferie her.

Hvis du som ansat skulle blive syg før eller under din planlagte ferie har du mulighed for at få erstatningsferie. Ifølge Ferielovens bestemmelser gælder følgende:  

Du bliver syg inden ferien

  • Hvis du bliver syg inden feriens begyndelse, har du ikke pligt til at påbegynde ferien, og det er muligt at udskyde den. Du skal dog stadig melde sygdommen til virksomheden som normalt.
  • Når du bliver rask igen, skal du give besked om, hvorvidt du ønsker at starte din ferie. Hvis du ikke ønsker at påbegynde ferien på det tidspunkt, vil ferien blive varslet på ny.

Du bliver syg i din ferie

  • Hvis du derimod bliver syg efter feriens begyndelse, har du ret til erstatningsferie efter fem sygedage i ferieåret, som strækker sig fra 1. september til 31. august.

Eks: Du har ferie og er syg på dag 2, 3, 4 og 5 og igen på dag 10 og 11 (i alt seks dage). Det giver dig ret til erstatningsferie fra den sjette sygedag og fremefter.

  • For at kunne kræve erstatningsferie er det nødvendigt at fremlægge lægelig dokumentation.
  • Du skal selv betale for lægeerklæringen.
  • Hvis du ikke har været ansat i virksomheden i hele ferieåret, vil du have ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage.

Eks: Du bliver syg i din ferie, men har ikke optjent fuld ferie, da du ikke har været ansat i et helt ferieår. Din arbejdsgiver skal derfor nedregulere de fem karensdage i forhold til, hvor længe du har været ansat, så du kan få erstatningsferie efter færre end fem sygedage.

  • For at opnå retten til erstatningsferie er det afgørende, at du melder dig syg på normal vis over for virksomheden. Dette sikrer, at du opfylder betingelserne for at kræve erstatningsferie i tilfælde af sygdom under ferien.

Hvis du har spørgsmål eller brug for yderligere oplysninger om reglerne og mulighederne for erstatningsferie ved sygdom før eller under ferien, er du velkommen til at kontakte din lokale fagforening.


Del: