| 26. september 2023

Charlotte fik erstatning efter sygdom: “Uden Malerforbundet havde jeg ikke de penge i dag”.

53-årige Charlotte Risom fik en betændt skulder og tog kontakt til Malerforbundet. Det betød, at hun fik hjælp til at søge om erstatning for mén og erhvervsevnetab.

Tilbage i 2018 havde Charlotte Risom fra Fredericia længe kæmpet med stærke smerter i skulderen. De var opstået på grund af en betændt slimsæk, som hun havde fået på grund af længere tids overbelastning fra arbejdet som maler.

Charlotte kontaktede socialrådgiver Lisbeth Stefanski i Malerforbundet, så hun kunne få hjælp til at søge erstatning.

“Socialrådgiveren og jeg blev enige om, at hun skulle have fuldmagt i sagen. Det betød, at jeg hele tiden blev hjulpet. Når der var nyt, fik jeg hjælp til at svare korrekt, og jeg fik hjælp til, hvor svaret skulle sendes hen,” siger 53-årige Charlotte Risom og fortsætter:

“Der var virkelig mange papirer, jeg skulle udfylde og mange ting at sætte sig ind i. Jeg er glad for, jeg ikke skulle gøre det alene,” siger hun.

Erstatning for mén og erhvervsevnetab

Charlotte fik anerkendt sin skulderskade som en arbejdsskade. Hun fik udbetalt 8 procent som en kompensation for hendes varige gener og smerter.

Charlotte var tilfreds, og tænkte, at forløbet var slut. Lisbeth Stefanski kunne dog fortælle hende, at hun nu skulle afvente en afgørelse om hendes erhvervsevnetab. Desværre fik hun afslag.

“Jeg synes, det var træls. Samtidig tænkte jeg, at vi havde gjort alt, hvad vi kunne,” siger hun.

Klagede over sagen – og vandt

Men kort tid efter fik hun et opkald fra socialrådgiver Lisbeth Stefanski, der vurderede, at afgørelsen ikke var korrekt. Hun foreslog derfor Charlotte, at de skulle klage over sagen.

“Lisbeth sagde til mig, at hun desværre ikke kunne love mig noget, men at hun syntes, vi skulle gøre forsøget. Igen slap jeg for at sætte mig særligt meget ind i det. Hun vidste jo alt om det,” siger Charlotte.

Malerforbundet klagede over afgørelsen – og vandt. Charlotte blev tilkendt 25 procent i erhvervsevnetab. Arbejdsskadens konsekvens er nemlig, at hun er gået cirka 25 procent ned i løn sammenlignet med, hvad hun plejede at tjene før arbejdsskaden. Erhvervsevnetabet udbetales som en engangserstatning, men det er beregnet ud fra det tab, som Charlotte har frem til sin folkepensionsalder.

“Det var fantastisk. Jeg havde aldrig fået de penge uden hjælp fra Malerforbundet. Jeg havde bare troet på, at sagen var afgjort rigtigt første gang,” siger hun og tilføjer:

“Det hjælper mig rigtig meget, at jeg har fået pengene. Jeg kan ikke arbejde på akkord, som jeg gjorde før, så jeg er gået en del ned i løn. Penge er ikke alt, og jeg var gerne fri for dem, hvis jeg kunne være sluppet for smerterne. Men de er med til at sikre mig,” siger hun.

Tilbage på arbejde – men i hvor lang tid?

Charlotte blev opereret for sin arbejdsskade, og hun blev i stand til igen at arbejde som maler. Men snart skal hun igennem endnu en operation for karpaltunnelsyndrom i sin højre hånd. Hun satser dog på at være tilbage på arbejde ret hurtigt efter.

Charlottes største bekymring går på, hvor længe det kan lade sig gøre. Lægerne opfordrer hende til at finde et andet arbejde. De tror ikke på, at hun kan holde til det i de 15 år, hun har tilbage på arbejdsmarkedet.

“Det er svært, for jeg elsker mit arbejde. Jeg kommer ud mange forskellige steder, og jeg har meget frihed. Jeg arbejder nu fuldtid på timeløn, men jeg har paragraf 56, som betyder, at jeg kan være sygemeldt en dag, når jeg har brug for det,” siger hun og tilføjer:

“Desuden har jeg en virkelig god mester. Han siger altid, at jeg skal passe på mig selv og bare tage de pauser, jeg har brug for. Det er svært for mig, hvis jeg må opgive at være maler. Derfor er jeg begyndt at tænke på, om jeg en dag kan få et fleksjob. Det håber jeg,” siger Charlotte Risom.


Del: