Politik | 20. januar 2023

Danmark anlægger søgsmål mod EU-mindsteløn

Regeringen har som lovet anlagt søgsmål ved EU-Domstolen om at få annulleret EU’s mindstelønsdirektiv.

Det kunne beskæftigelsesministeren Ane Halsboe-Jørgensen (S) bekræfte onsdag:

– Regeringen har besluttet at anlægge et annullationssøgsmål ved EU-Domstolen for at få kendt EU’s mindstelønsdirektiv ugyldigt. Regeringen, et bredt flertal i Folketinget og arbejdsmarkedets parter har været imod EU’s direktiv om mindsteløn og har arbejdet tæt sammen under hele forhandlingsforløbet, ligesom fagbevægelsen og flere partier har opfordret til at anlægge annullationssøgsmål, udtaler ministeren i en pressemeddelelse og uddyber:

– Det er vigtigt at holde fast i, at direktivet ikke pålægger Danmark at indføre mindsteløn. Men på trods af det, så er der tale om lovgivning uden fortilfælde, hvilket gør det til en helt principiel sag. Vi insisterer på, at løndannelsen skal ske i Danmark og ikke i EU. Regeringen har derfor besluttet, at EU-Domstolen skal vurdere sagen.

EU’s mindstelønsdirektiv blev endeligt vedtaget den 4. oktober 2022 og trådte i kraft den 14. november 2022.  Medlemslandene skal inden for to år implementere direktivet. Medlemsstaterne skal gennemføre direktivet, selvom der kører en sag.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) Foto: Marie Hald

Del: