Arbejdsmiljø | 10. oktober 2019

Efter flere års blodbad: Arbejdstilsynet opruster

Efter flere års besparelser og nedskæringer opruster Arbejdstilsynet nu med 80 medarbejdere. Det er et skridt i den rigtige retning, mener Malerforbundet – Men der er brug for langt flere midler, hvis arbejdstilsynet skal genoprettes.

Efter Arbejdstilsynets plan skal der de kommende år være mere tilsyn de danske arbejdspladser, og fra 1. januar vil der være 80 ekstra tilsynsførende til at udføre kontroller, skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.

10 års blodbad

Lige nu er der cirka 600 ansatte i Arbejdstilsynet, der sat i verden for at kontrollere og sikre, at arbejdsgiverne overholder reglerne og at de ansatte ikke blive syge eller kommer til skade på jobbet.

De sidste 10 år er der dog blevet slækket gevaldigt på kontrollen af arbejdsmiljøet, da Arbejdstilsynet har været underlagt massive besparelser. Det har blandt andet betydet, at tilsynet har mistet 300 tilsynsførende, og antallet af påbud for overtrædelse af arbejdsmiljøloven er faldet med 65 procent.

Samtidig viser målinger fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at antallet af danskere, der antages at være fysisk overbelastede i deres arbejde, siden 2012 er steget med 15 procent, mens andelen af danskere, der er psykisk overbelastede i jobbet, er steget med 17 procent. 

Malerforbundet: Et skridt på vejen

I april blev det med den politiske aftale vedtaget, at der skal tilføres 460 mio. kr. til Arbejdstilsynet over perioden 2020-2022 samt et gives et løft til tilsynets årlige bevilling på 60-67 mio. kr.

Det er et godt skridt på vejen til at genoprette arbejdsmiljøindsatsen, mener næstformand i Malerforbundet Tonny Olsen. Men han så dog gerne, at tilsynet fik et yderligere løft.

– Det er en lille saltvandsindsprøjtning, vi får her. Og det er godt. Men skal vi for alvor løfte arbejdsmiljøet, er der altså brug for flere midler, siger Tonny Olsen.

Han påpeger, at der alene fra 2015 er blevet skåret 100 millioner kroner om året på tilsyn med arbejdsmiljøet.

– Situationen kalder simpelthen på, at vi så hurtigt, det kan lade sig gøre, skal have et Arbejdstilsyn med flere muskler end vi har set tidligere, lyder det fra Tonny Olsen.

 


Del: