Erik Clausen: Oprøret ulmer i arbejderklassen
Stramme tidsplaner, produktivitet og profit fylder mere og mere hos arbejdsgiverne nu til dags. Og det suger arbejdsglæden og kreativiteten ud af håndværkerne, mener Erik Clausen
– Da jeg var malersvend, arbejdede vi jo slet ikke i det tempo. Men den måde, man behandler håndværkere og arbejdere på i dag, er ikke ny. Vi har altid fået at vide, at ’nu skal I ikke komme for godt i gang,’ siger Erik Clausen i et interview med Fagbladet Maleren.
Her fortæller Erik Clausen om sin tid som malersvend, kærligheden til malerfaget og om det oprør, der ifølge ham ligger og ulmer i arbejderklassen:
Højrøvede socialdemokrater
– Vi kunne se det allerede, da Donald Trump kom og ville være præsident i USA. Klassens tykke dreng i en uheldig skikkelse. Det lykkedes jo for ham, fordi folk er trætte af middelklassen. Sådan er det også herhjemme. De, der i dag sidder i socialdemokratiet, har tjek på økonomien, de definerer kulturen og de ter sig, som de vil. Men folk gider ikke den der overlegenhed, som mange af dem har. Jeg får selv røde knopper af de blærerøve, siger Erik Clausen.
Han mener, at arbejderklassen lever i bedste velgående, men bliver svigtet af Socialdemokratiet, det gamle arbejderparti.
– Socialdemokratiet har tillagt sig borgerlige manerer og ser temmelig højrøvede ud, siger Erik Clausen.
Stillads styrtede sammen
Da Erik Clausen arbejdede som malersvend i 60’erne var tidspresset ikke så stort som i dag. Til gengæld var der andre problemer at slås med:
– Malingen var giftig ad helvedes til. Men svendene brugte det, for det dækkede godt og tørrede hurtigt. Stilladserne var af træ og samlet med skruetvinger. En af mine kammerater fra dengang sidder i kørestol i dag, fordi stilladset brasede sammen under ham fra anden sal. Det var da de byggede Politiets Efterretningstjeneste ude ved Bellahøj, fortæller Erik Clausen.
Den manglende sikkerhed fik malerne til at gøre oprør.
– Vi protesterede og lavede strejker. Mange af mine kammerater blev blacklistet af arbejdsgiverne. Og så var der nogen, der lavede malerrapporten, så alle kunne få at vide, hvor giftig den nye maling var.
– Og det det lykkedes jo. I dag er der sikkerhed på arbejdspladsen. Du har nogle ordentlige stilladser, omklædningsfaciliteter, arbejdssko, handsker og knæbeskyttere. Og du har rettigheder. Alt sammen er jo udsprunget af de initiativer, svendene tog dengang, siger Erik Clausen.
Læs hele interviewet med Erik Clausen i Fagbladet Maleren, der uddeles til alle medlemmer af Malerforbundet.
Har du ikke modtaget bladet med posten? Kontakt: msr@maler.dk.