Bygningsmaler | 16. januar 2020

Farveblind maler kæmper om at vinde DM i Skills

Blandt de konkurrerende elever til årets Skills er Jasmin Vejnø Larsen, som er farveblind. Dét fandt hun og hendes underviser først ud af, da hun stillede op til konkurrencen.

Farveblind maler? Ej, kan det nu også være rigtigt? Ja, det kan det! For blandt de fem bygningsmalerelever, som deltager i årets Skills i Bella Center i København er Jasmin Vejnø Larsen. Hun er rød-grøn-farveblind, og det fandt hun først ud af, da hun stillede op til konkurrencen på sin skole.

-Vi opdagede det i forbindelse med fortræningerne til regionsmesterskabet, hvor vi skulle lave den obligatoriske farveprøve. Og jeg syntes jo bare, at min første farve sad lige i skabet, men min underviser, Heidi, var slet ikke enig, siger Jasmin Vejnø Larsen.

Hun griner, da underviser Heidi Maack Andersen fortæller, at hun simpelthen troede, at Jasmin tog pis på hende:

-Jeg anede ikke, at Jasmin var farveblind, men det gjorde hun jo så heller ikke selv. Det er først, da jeg tager hende med til optikeren, at det står klart, at hun er rød/grøn-farveblind, siger Heidi Maack Andersen fra EUC Sjælland.

Farvekorrigerende briller blev løsningen
Rød-grøn-farveblindhed er den mest typiske og løsningen på Jasmins problem blev, at optikeren gav hende at par farvekorrigerende briller, som retter farverne op til, hvordan de ser ud i virkeligheden. Resultatet har været slående:

-Bagefter er min farveprøve til selve regionsmesterskabet på skolen spot on, og jeg ender med at vinde. Nu deltager jeg så i DM i Skills, og det er bare fedt, siger Jasmin Vejnø Larsen. Hun kommer ud af en familie af bygningsmalere, og trods farveblindhed og ordblindhed elsker hun sit fag og har netop afsluttet første hovedforløb på EUC Sjælland.

Håndværksfagene rummer muligheder – også selvom du er farveblind, ordblind eller talblind
For Malerforbundets forbundssekretær, Kim Lasse Petersen, er Jasmins historie et klasseeksempel på, at håndværksfagene rummer masser af muligheder – også selvom man er farveblind, ordblind eller hvad det måtte være:

-Du kommer virkelig langt med en håndværksuddannelse – det er Jasmin og hele Skills-konkurrencen et bevis på. Og jeg håber, at mange flere i fremtiden vil se de muligheder, der er, når man vælger den faglige vej – frem for bare at gå sur i alt, hvad der hedder skole og uddannelse og blive hjemme, siger Kim Lasse Petersen.

Jasmin Vejnø Larsen og alle de andre bygningsmalere vil fra torsdag den 16. januar og frem til lørdag den 18. januar kæmpe om at blive Danmarks bedste. Det sker i H-Hal stand H-006 i Bella Center i København. Entréen er gratis og alle er velkommen.

 

 


Del: