Arbejdsmiljø | 03. december 2019

Flere penge til kampen mod social dumping

Det er positivt, at der med regeringens aftale for finansloven 2020 nu er penge på vej til kampen mod social dumping. Desværre indeholder planen ikke en genopretning af dagpengene.

Aftalen om finansloven 2020 blev forhandlet på plads af regeringen og de røde støttepartier mandag aften. Den indeholder et generelt velfærdsløft og har blandt andet fokus på at mindske uligheden.

Og så er partierne blevet enige om at tilføje flere penge til kampen mod social dumping.

Mere konkret er der afsat 50 millioner kroner årligt i perioden 2020-2022 til myndighedernes indsats mod skattesnyd, underbetalt arbejdskraft og anden social dumping.

Derudover igangsættes et arbejde med at udvikle konkrete initiativer til at udbrede anvendelsen af ID-kort i offentlige byggeprojekter og bødestraffen for virksomheders brug af illegal arbejdskraft skærpes.

– Det glæder mig gevaldigt, at der langt om længe bliver skruet op for kampen mod social dumping. Lønpresseri, illegal arbejdskraft og dårlige arbejdsforhold bekymrer en stor del af medlemmerne i Malerbundet, og det er noget, vi har råbt op om i lang tid, lyder det fra forbundsformand Martin B. Hansen.

Han er også glad for, at håndværkerfradraget – den såkaldte Boligjob-ordning– får lov til at fortsætte.

Dog ser Martin B. Hansen en stor mangel i finansloven:

– Det er ærgerligt, at udhulingen af dagpengene får lov at fortsætte. Dagpengene bliver mindre værd år for år og snart vil kompensationsgraden dække under halvdelen af gennemsnitslønnen. Det er helt forrykt og en alvorlig trussel mod vores fleksible arbejdsmarked, hvor dagpengene skulle fungere som et sikkerhedsnet, siger Martin B. Hansen.


Del: