Politik | 08. februar 2023

Folkelig protest: Bevar store bededag

Af Maria Sejersten Jeppesen

Op mod 50.000 var ifølge FH mødt op til demonstration foran Christiansborg søndag eftermiddag. I bidende februar-kulde samledes malere og murere, unge og gamle, røde og blå på slotspladsen. En folkelig protest tog fat. Fra tidlig morgenstund var demonstranter fra hele landet steget på busser. De havde medbragt deres røde faner, slagsange og kampgejst. Fra Aalborg, Sønderborg og Bornholm strømmede folk til hovedstaden for at overdrage et vigtigt budskab til politikerne.

BEVAR STORE BEDEDAG lød demonstranternes opråb. I TV og på sociale medier flød det dagen igennem over med billeder, videoer og nyheder om, at den store modstand mod afskaffelsen af store bededag ikke bare handler om ’en enkelt fridag.’

Vreden og frustrationen over regeringens planer stikker dybere. Det er et angreb på den danske model. Det er tyveri af lønmodtagernes rettigheder. Det er en begrænsning af familiernes tid sammen. Det er en hån mod en stolt tradition. Det er uholdbart. Og det er i bund og grund et tåbeligt forslag, lyder folkets protest.

En protest, der for alvor blev tydelig i søndags. Til tonerne af Anne Linnets ’Barndommens gade’ og Tessas hårdtslående raptekster blev der spist hveder og råbt slagord. Scenen på slotspladsen blev også indtaget af en sosu-assistent, en industri-lærling, en pædagog og fagforbundsledere. De fortalte om et presset arbejdsliv med stress og nedslidning. Om regeringens magtdemonstration. Og om hvordan fællesskabet viser sin styrke i forsvaret for den danske model og retten til fritid. Med kampråb og klapsalver blev de bakket op af kollegaerne, de fagligt aktive, børnefamilierne, ungdomspolitikkerne, pensionisterne og mange andre, der trodsede kulden for at vise politikerne, at der findes en anden virkelighed uden for Christiansborgs mure.   

Malersvend Michelle Omme havde taget vejen fra Viborg sammen med sin mor og sin datter på 11 år.

”Det er ikke i orden at man griber ind i den danske model. Det er vigtigt at stå fast på sine rettigheder,” lyder det fra Michelle Omme.
”Jeg er her for at vise min utilfredshed over indblandingen i vores overenskomster. Vi skal have sat arbejdstiden ned, ikke op!” – Brian Øllegaard.
”Jeg har taget familien med til demonstrationen, fordi det er vigtigt at sige fra, når regeringen vil lave indgreb mod den danske model. Jeg vil vise mine børn, hvad fagbevægelsen kan, og hvorfor det er vigtigt at stå sammen.” – Skiltetekniker Christina Johansen.

Kampen fortsætter

Selvom det forventes at den enevældige regering vedtager lovslaget sidst i februar, så fortsætter protesterne, modstanden og den politiske kamp.

For med godt 467.000 underskrifter imod afskaffelsen og flere tusinde demonstranter er der stadig bred opbakning til at oprøret skal fortsætte.  


Del: