1. maj | 01. maj 2023

Forbundsformand: Politikerne svigter de unge

I sine taler i anledningen af 1. maj fremhævede formand Tonny Olsen blandt andet behovet for bedre forhold på erhvervsskolerne og fastslog, at et løft af arbejdsmiljø er den sikre vej til at højne arbejdsudbuddet.

Landet over blev der mandag holdt taler og fejret Arbejdernes Internationale kampdag. Malerforbundets formand var forbi Vejle og Aarhus, hvor han fra talerstolen kom med flere kritikpunkter mod regeringen.

Et angreb på den danske model

Tonny Olsen benyttede 1. maj til at lange ud efter regeringen og kritisere afskaffelsen af store bededag:

”Regeringens afskaffelse af store bededag var ikke bare en forringelse af arbejdernes rettigheder. Det var et direkte angreb på den danske model. Jeg ved sgu ikke, hvad i alverden de havde regnet med – men vores sammenhold og tydelige modstand – kom åbenbart bag på regeringen. Jeg tror, at mange socialdemokrater skammer sig over regeringens overgreb. Og jeg går ud fra, at mange politikere er kede af ikke at blive inviteret til at tale her i dag,” lød det blandt andet fra formanden under hans tale på Aarhus Havn.

Lærlingeopgøret er ikke glemt

Tonny Olsen mindede om, at man ikke måtte glemme sidste års lærlingeopgør, og opfordrede til man politisk tager de unge alvorligt og investerer i erhvervsuddannelserne.

”I år har kun 19 procent af grundskolens afgangselever søgt en erhvervsuddannelse. Det er altså langt fra det politiske mål om, at 30 procent i 2030 skal vælge en erhvervsuddannelse. Det erikke godt nok! Jeg mener, at politikernesvigter de unge, og de svigter vores fremtid. Det er mangel på respekt for vores erhvervsuddannelser og vores fag, at erhvervsskolerne år efter år nedprioriteres. Alle alarmklokker burde jo ringe nu. Regeringen burde komme i gang og tilføje de nødvendige midler, bedre maskiner og ordentligt værktøj til skolerne. Vi kan ikke vente længere,” lød det fra Tonny Olsen.

Han foreslog desuden, at politikerne og arbejdsgiverne skulle prioritere arbejdsmiljøet og gøre noget ved den fysiske og psykiske nedslidning – for på den både vil man automatisk højne arbejdsudbuddet.

Ikke alle er i stand til at arbejde til over de 70 år

Også den høje pensionsalder og retten til at trække sig tidligere fra arbejdsmarked var et vigtigt tema i formandens tale.

”Jeg er personligt af den overbevisning, at vi mennesker selvfølgelig gerne vil arbejde. Vi vil gerne bidrage til fællesskabet. Så længe vi er i stand til det. Men ikke alle er i stand til at arbejde til langt over de 70 år. De skal have lov til at trække sig tidligere. Med værdigheden i behold.”

”Jeg mener, at tidlig pension er et skridt i den rigtige retning. Men det er ikke nok. Jeg synes ordningen skal udvides og jeg synes at ideen om en differentieret pensionsordning er både retfærdig og god.”

”For jeg mener, at alle har ret til en værdig tilbagetrækning fra arbejdslivet, og alle har ret til gode og raske år efter at have ydet et helt liv til samfundet, ” lød det blandt andet fra Tonny Olsen.


Del: