| 21. september 2023

Gyrithes privatliv presser hende: Min mester bakker mig altid op

Gyrithe Blichfeldt har været stresset i flere år. Hendes børn, der begge har diagnoser, kræver hjælp og støtte. Heldigvis er hendes mester forstående, og Gyrithe er glad for den pause, som arbejdet er for hende.

I 2019 vågnede Gyrithe Blichfeldt og kunne ingenting sige. Hun tog til lægen, som konstaterede, at hendes stemme var væk, fordi hun i lang tid havde haft stress. Med hjælp fra en operasanger og en talepædagog, fik Gyrithe langsomt stemmen igen. Men helt god bliver den aldrig, og hun lider stadig af stress.

Gyrithe arbejder som maler og har 10 timers tabt arbejdsfortjeneste om ugen, hvor hun er sammen med sin yngste søn. Begge hendes børn har flere diagnoser. Det betyder, at Gyrithe og hendes mand støtter dem meget – både om dagen og om natten.

“Det er ikke normalt, at man skal sidde oppe mange timer om natten med sin 13-årige, men det skal jeg. Han har syv diagnoser – blandt andet infantil autisme, ADHD og en søvnforstyrrelses-diagnose. Vi elsker begge vores børn uendeligt, men det er klart, at det er hårdt arbejde og trækker tænder ud,” siger Gyrithe.

Tager på arbejde på trods af stress

Gyrithe har kun været sygemeldt med stress en enkelt uge. For hende er det nemlig udelukkende rammerne derhjemme, der presser hende.

“Jeg ved godt, at jeg i den ideelle verden ikke burde tage på arbejde. Men hvis jeg sad derhjemme, fordi jeg var sygemeldt, ville jeg ikke få en pause, hvor jeg kom væk hjemmefra. Det har jeg brug for,” forklarer hun.

Gyrithe understreger, at det kun er muligt for hende at blive på arbejdsmarkedet, fordi hun har en mester, der bakker hende op.

“Jeg har verdens mest forstående mester. Jeg har så tit ringet og sagt, at jeg bliver forsinket eller må tage en halv eller hel dag hjemme. Det er altid i orden. Han spørger også tit detaljeret ind til børnenes og min egen trivsel. Det sætter jeg stor pris på,” siger hun.

Prøver at passe på sig selv i en presset hverdag

Gyrithe føler sig træt og udkørt hver dag.

“Det koster noget at leve det liv, som min mand og jeg gør. Vi er begge pressede helt ud over kanten,” siger hun.

Problemerne med Gyrithe stemme har betydet, at det er sværere for hende at være social. Hendes læge har fortalt hende, at hendes stemme ikke bliver helt god igen, så længe stressen stadig er en del af hendes liv.

“Jeg bliver overdøvet, hvis jeg sidder i en gruppe med 10 personer for eksempel. Jeg kan kun snakke relativt lavt. Jeg forestiller mig, at det føles lidt på samme måde for mig, som det gør for dem, der har svært ved at høre,” siger hun.

Håber at sætte fokus på problemet

Tidligere har Gyrithe hyret en privat yogalærer til at komme og undervise hende og hendes søn. Det ville være godt for deres nervesystemer. Det var en succes, men stadig en situation, hvor

hun primært havde fokus på sønnen. Derfor har hun for nyligt taget initiativ til et tiltag, der kun er for hende.

Jeg har fundet en rigtig god psykolog, som jeg er begyndt at gå til. Det hjælper mig. Jeg læser også bøger. Det giver mig ro, siger hun.

Gyrithe håber, at hun kan være med til at sætte fokus på stress og på, at det ikke kun er et dårligt arbejdsmiljø, der kan gøre folk syge.

Ved at stå frem kan det være, jeg kan hjælpe andre. Jeg håber, jeg kan være med til at fjerne noget af stigmatiseringen af stress-syge, siger hun.


Del: