Bygningsmaler | 19. marts 2020

Imponerende håndværk: Nyt liv til den gamle fasangård

SE BILLEDERNE: Tilbage til år 1828

Malersvend Rasmus Ryberg har sammen med kollegerne fra Malerhuset Steen Nielsen været med til at restaurere Fasangården i Frederiksberg Have i København. 

Den gamle bygning fra 1682, som oprindeligt blev bygget til kongens fasanmester, vil fremover fremstå, som den så ud i 1828. Konservatorerne har fundet frem til de originale tapeter, der er blevet gentrykt og sat op i de gamle stuer. Der er også lavet smukke marmoreringer og restaureringer af træværket, der er malet med linolie. 

I næsten to år har Rasmus Ryberg og kollegerne samarbejdet med andre faggrupper for at give stedet nyt liv. Det har krævet tålmodighed og respekt for de gamle håndværksteknikker.

Kræver tålmodighed

– Det har været utroligt spændende at komme ud og arbejde sådan et sted. Og det hele er jo lavet helt fra bunden. Vi har afrenset alt træværk og bygget det op igen. Alt, hvad der kunne genbruges, er blevet genbrugt, siger Rasmus Ryberg og fortsætter: 

– Men det tager tid. Vi havde på et tidpunkt sat lærred op på væggene, hvor det havde trukket stukken ned. Så måtte vi have fat på stukkatøren, og vi måtte bygge det op forfra igen. Så det kræver, at man også er tålmodig. 

Arbejdet har også krævet et tæt samarbejde med andre håndværksgrupper som tømrere og murere.

– Vi har det rigtig godt sammen, og vi kender hinanden godt. Vi er alle sammen i denne her lille boble sammen, og vi alle 100 procent engageret i projektet. 

En heldig malersvend

53-årige Rasmus Ryberg har været i firmaet i 25 år, og han er vild med at arbejde med gamle maleteknikker. Han betegner sig selv som en heldig malersvend:

– Jeg har været rigtig heldig med mange af de ting, jeg har fået lov at lave som maler. Det er sjovt at få lov at stikke fingeren ned i noget historie, der er 100 eller 200 år gammelt. Det er altid spændende. 


Del: