| 26. september 2023

Indehaver af malerfirma om akkord: “Det er en fordel for os og for malerne” 

Hos Malerfirmaet Jeppesen får de målt det arbejde op, de kan. Fordelen for firmaet er, at der ingen diskussioner er om lønnen, og fordelen for malerne er den bedre timeløn.

“Vi skal aldrig bekymre os om den løn, vores malere får. De får løn efter prislisten, og vi ved, at det er fair.”

Det siger Mette Møgelmose, der er en af indehaverne hos Malerfirmaet Jeppesen i Hirtshals. Hun kan sagtens mærke, at de malere i firmaet, som får målt op, er gode til at strukturere deres arbejde. Og det giver god mening, for det betyder en højere timeløn til malerne. Men strukturerede malere giver også en bonus til firmaet. 

“De er jo dygtige til planlægningen. Det betyder også, at hvis vi får arbejde ind, som ikke kan måles op, så er de lige så gode til planlægning på den opgave. Så bliver prisen holdt nede og kunden kommer igen,” siger hun. 

De nye svende er bange for dårlig løn 

Mette Møgelmose kan sagtens mærke, når de får nye malersvende, som ikke er vant til at få målt op. 

“De nye svende bliver usikre, fordi de er bange for, om de kan tjene deres penge. De føler sig sikre på timeløn og er bange for, om de nu skal løbe rundt for at få en løn, de kan leve for,” siger Mette Møgelmose

Ret hurtigt skifter mange af svendene dog mening, når de opdager, at de ikke skal løbe hurtigere, men i stedet skal lære at planlægge arbejdet bedst muligt. 

“Mange af dem vil ikke tilbage på timeløn igen, for de får mere ud af det på akkord. Vi kan også se på de akkorder, vi leverer, at der virkelig er noget at hente for malerne økonomisk,” siger hun. 

Lærlinge tager kampen op 

Hos Malerfirmaet Jeppesen har de også en del lærlinge, der prøver akkord-arbejdet af, og som får en fortjeneste ved det. 

“De kan se svendene gøre det med succes, og de får hjælp til det, så det er oplagt for dem at prøve af,” siger hun. 

I malerbranchen er der mange malerfirmaer, der ikke benytter sig af at få målt op. For Mette Møgelmose er det svært at sige, hvad der præcist gør det, fordi hun selv ser fordelene, men hun har dog et bud. 

“Jeg forestiller mig, at det kan være et tidskrævende arbejde at have malere på akkord, hvis de er meget usikre. For malerne bliver ængstelige, hvis de ikke tror, de kan tjene deres penge, og så har de måske en tendens til at ringe til mester hver gang, der er en ting, de bliver den mindste smule usikre på,” siger hun.


Del: