| 14. marts 2024

Jans sag blev afvist: Jeg ville ikke snyde

Jan Grimstad var ikke præcis nok, da han skulle oplyse om sin arbejdsskade. Det betød, at hans sag ikke blev anerkendt.   

Tekst: Sophie Holland Foto: Jørgen True

Da Jan Grimstad skulle indsende oplysninger til sin arbejdsskadesag, havde han netop været igennem en knæoperation. Hans hverdag var vendt på hovedet, og tankerne kørte rundt i det samme loop konstant: ”Nu ramler det hele. Jeg kan ikke længere være maler.”

Det var derfor ikke overskud, Jan havde mest af. Men oplysningerne skulle indsendes, for Jan havde slidgigt i begge knæ.

-Jeg fik ikke skrevet alle arbejdsforhold på, hvor jeg har ligget på knæ. Det gør man jo tit som maler. Jeg skulle svare på, hvor længe mine belastninger havde varet. Her skrev jeg for kort tid på, siger Jan og fortsætter:

-Jeg er jyde, og jeg ville ikke overdrive. Jeg ville ikke snyde, siger han.

Fejl i første forsøg har store konsekvenser

Det skulle desværre komme til at koste dyrt, at Jan ikke var præcis i sine oplysninger første gang. Det betød, at han ikke fik anerkendt sin arbejdsskade. Han vidste det ikke, men AES, der afgør sagen, tillægger altid den første forklaring størst sandhedsværdi.

-Jeg har knoklet, siden jeg gik ud af folkeskolen. Jeg er klar over, at det var mig, der var upræcis, men jeg synes, det er groft. De sidder på pengene, og de vil ikke af med dem, siger han og fortsætter:

-Den fejl, jeg har begået, betyder, at jeg ingen penge får. Det har kæmpestor betydning for mit liv. Jeg har opgivet noget upræcist. Herefter vil jeg tilføje, at jeg i virkeligheden har haft ondt længere, og at jeg har arbejdet mere på knæene, end jeg først skrev. Jeg har jo netop ikke snydt, men jeg bliver behandlet sådan, siger han.

Socialrådgivere har klaget uden held

Jan henvendte sig efterfølgende til socialrådgiverne i Malerforbundet for at få hjælp. Sammen med Jan klagede de over afgørelserne til Ankestyrelsen. I den forbindelse uddybede de forklaringerne om arbejdsbelastningerne.

Men lige lidt hjalp det. Sagen blev afvist. Der blev henvist til, at det er den første forklaring, der lægges til grund for afgørelsen.

-Vi har desværre oplevet flere medlemmer, der havner i samme uheldige og ulykkelige situation som Jan. Vi kan kun opfordre til, at alle der skal anmelde en arbejdsskade er så omhyggelige som muligt. Det gælder også, når de efterfølgende skal svare på spørgsmål, siger socialrådgiver i Malerforbundet Lisbeth Stefanski, og fortsætter:

-Mange skal forbi en arbejdsmedicinsk afdeling, hvor lægen ud fra helbredsoplysninger og arbejdsbeskrivelser skal vurdere, om arbejdet er årsagen til sygdommen.

Snart skal Jan søge nyt job

Det er to år siden, Jan blev opereret i sine knæ. Genoptræningen tog halvandet år. Det var smertefuldt, og han var glad for, at hans kone er social-og sundhedsassistent. Hun hjalp ham fysisk og mentalt.

-Jeg forstår godt, at der er nogen, der knækker i systemet. Det var ad helvede til med de knæ. Jeg havde ondt, og det tog lang tid. Jeg er glad for, at jeg har og havde min kone og min familie. Jeg er ikke blevet nedbrudt, men man har meget at tænke på, når man er syg, siger han.

I to år har Jan været på seniorpension, men når hans pensionsforsikring frafalder, skal han ud og have et job igen.

-Jeg har tænkt mig at søge job som en, der fjerner affald fra strande. Det er en nødvendighed. Min kone og jeg vil gerne kunne beholde vores bil, så vi fortsat kan komme rundt. Jeg kan lide at fiske. Det skal der være penge til.

Jan håber, at hans historie kan være med til at forhindre andre i at havne i samme situation som ham.

-Hvis jeg møder nogen, der har en arbejdsskade, vil jeg opfordre dem til at kontakte Malerforbundet, før de gør noget. De er der for medlemmerne, og socialrådgiverne kan hjælpe, siger han.

Jan’s råd til dig, der kommer ud for en arbejdsskade:

-Vær helt sikker på, at du har alle oplysninger med, når du svarer på spørgsmål om din arbejdsskade. Tag kontakt din lokale afdeling i Malerforbundet. De kan hjælpe dig!

Når du giver oplysninger om din arbejdsskade, så husk:

  • Vær så præcis som mulig, når du svarer på spørgsmål om arbejdsforhold og helbred. AES, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, tillægger din første forklaring størst sandhedsværdi. Derfor kan du risikere, at oplysninger, du retter på et senere tidspunkt, ikke tæller med i afgørelsen. Malerforbundet har oplevet flere afviste anerkendelser af arbejdsskader på den baggrund.

Sådan hjælper Malerforbundet dig:

  • Hvis du får en arbejdsskade, så kontakt din lokale afdeling i Malerforbundet  
  • Vi hjælper dig med at finde ud af, hvad du skal gøre.
  • Når din arbejdsskade behandles i AES, kan Malerforbundet få fuldmagt i din sag.
  • Med en fuldmagt har Malerforbundet adgang til at se, hvad der sker i din sag.
  • Malerforbundets socialrådgivere kan hjælpe dig med at forstå din sag, besvare breve, rykke, vurdere afgørelser og klage over afgørelser fra AES

Del: