| 13. marts 2024

 ”Jeg elsker pulsen på byggepladser”

Berit Høgsbergs liste over, hvad hun kan lide ved sin hverdag som maler, er lang. Hun håber, hun kan blive i faget, til hun går på pension, for hun er virkelig glad for sit job.

Tekst: Sophie Holland Foto: Jørgen True

Berit Høgsberg, 42 år gammel. Arbejder som bygningsmaler ved malerfirmaet Hansen & Mortensen i Ikast.

Hvilket værktøj bruger du mest?

Mine spartlere. Fra den lille japanspartel og op til den en meter brede spartel. Jeg går meget på store byggepladser, hvor den indledende fase oftest er spartling af gips, beton og hjørneskinner. Først da jeg for 4 år siden blev ansat i det nuværende firma, lærte jeg at sprøjtespartle. Det er en helt igennem fantastisk opfindelse, hvor der kan udføres mange flere mr2 uden samme slitage af kroppen.

Hvad kan du godt lide ved din hverdag som maler?

Der er mange ting, jeg kan pege på, som gør min hverdag god. Jeg kan godt lide at følge og se processen fra de rå beton- og gipsvægge til det færdige slutresultat. Det er rart at være aktiv og i bevægelse, imens jeg bruger mine hænder kreativt. Omgangen og kordineringen med de andre håndværkerfag er spændende. Jeg kan også nævne den frihed, der er ved disse arbejdspladser, især når man har mindre børn og kan få brug for at flekse. Jeg er også glad for, at jeg har mulighed for at udfordre mig selv ved at gå på akkord.

Hvilken type opgave kan du bedst lide at være på?

Jeg er uden tvivl til nybyg og gerne de store pladser. Jeg elsker pulsen på byggepladser. Jeg kan godt lide at kende min opgave og vide, hvor jeg skal møde og arbejde frem til aflevering. Det fungerer godt for mig, at jeg arbejder i et fast team med gode og dygtige kollegaer. Jeg har tidligere lavet mange fraflytter lejligheder, og selvom der er gode penge at tjene på akkord, siger det mig absolut ingenting. Jeg synes, at det er rigtig fedt at blive udfordret på, hvad der for mig er specialopgaver. Monolofter, opsætning af fotostat og andre af den slags opgaver, jeg ikke oplever så tit.

Hvilke funktioner har du som formand?

På de sidste pladser har jeg været formand. Der skal koordineres, planlægges og skabes god kemi til og med de andre faggrupper. Jeg laver aftaler med chefen i forhold til akkorden.

Jeg gennemgår arbejdsbeskrivelser og kontakter opmåler. Der skal udfyldes akkorderingssedler, være overblik over materialeforbrug,og jeg skal bestille nye varer. Desuden føler jeg et ansvar for, at mine kollegaer har det godt, og at samarbejdet fungerer. Vi forsøger at fordele opgaverne efter lyst og erfaring. Vi bytter rundt, hvis der er behov for det. Jeg vil helst selv undgå at male. Til gengæld har jeg intet imod at slibe i flere uger. Jeg håber inderligt, at jeg kan blive i eller omkring faget, indtil jeg skal på pension. Jeg har arbejdet som maler i 23 år, og jeg er rigtig glad for det. Det er virkelig vigtigt for min livskvalitet, at jeg har et arbejde, som jeg hver dag har lyst til at stå op til.


Del: