”Jeg er ikke træt af faget, men min krop gør ondt”
– Jeg holder ikke til at være maler resten af mit liv. Jeg startede i faget i 1991 og har arbejdet som maler hver dag lige siden. Jeg er ikke nedslidt lige nu. Men jeg kan mærke, at jeg har brugt min krop.
Der skal være fokus på pensionsalder og nedslidning til næste års overenskomstforhandlinger. Det mener malersvend og tillidsrepræsentant Lena Sørensen.
– Jeg holder ikke til at være maler resten af mit liv. Jeg startede i faget i 1991 og har arbejdet som maler hver dag lige siden. Jeg er ikke nedslidt lige nu. Men jeg kan mærke, at jeg har brugt min krop.
43-årige Lena Sørensen har erkendt, at hun nok kommer til at forlade malerfaget, inden hun når pensionsalderen.
– Jeg er jo ikke træt af faget. Grunden til, at jeg skulle stoppe i faget, er jo, at jeg ikke kan holde til det. Min krop gør ondt – for tit, forklarer Lena Sørensen.
Det er især i skuldrene, hun har smerter. Og så døjer hun også med spændingshovedpiner.
– Det er noget en fysioterapeut kan holde nede lige nu. Men det går jo kun én vej herfra, siger Lena Sørensen, der kan se frem til at arbejde, til hun er 71 år.
OK20: Højere pensionsbidrag
Når der til næste år skal forhandles overenskomster, håber Lena Sørensen, at pension og nedslidning får topprioritering ved forhandlingsbordet.
– Der skal arbejdes med pensionsalder, nedslidning og seniorjobs. Jeg tænker, at en større indbetalt arbejdsgiverpension kunne være en god ting. Vi ligger generelt for lavt på det punkt. Men det ville også give en større frihed i forhold til muligheden for at gå fra før tid eller måske ’flexe’ i nogle år, siger Lena Sørensen.
Som ung er man udødelig
28 år i faget har gjort Lena Sørensen klogere på sig selv og på vigtigheden af at passe på sin krop.
– Men som ung følte jeg mig udødelig. Det gør man jo som ung. Så jeg tog også lige det ekstra vægt og lidt for tunge løft. Dengang var girafsliberen først lige kommet på markedet, og vi havde været vant til at bruge håndkraft til alt malerarbejde, siger Lena Sørensen.
Hun understreger dog, at der sket positive fremskridt inden for arbejdsmiljøet, og at der i dag er langt flere hjælpemidler.
– Der er ikke så meget mere at gøre for mit vedkommende. Men jeg kunne rigtig godt tænke mig, hvis de unge mennesker, der starter i faget i dag, tog vores erfaringer til sig. Og at de fra start gjorde brug af åndedragtsværn osv. Det kræver nok en kulturændring, siger Lena Sørensen.