Bygningsmaler | 25. november 2019

Jess og Jørgen: Nedslidning og pensionsalder skal have højeste prioritet

Hvad skal næste års overenskomstforhandlinger handle om? 

Det spørgsmål blev stillet til de to akkord-svende Jess Knudsen og Jørgen Christensen en november-eftermiddag i Aalborg: 

– For mig handler det først og fremmest om pensionsalder, og om jeg har mulighed for at trække mig tilbage tidligere eller komme på en seniorordning, hvis jeg bliver for nedslidt, siger 49-årige Jess Knudsen. Han kan lige nu se frem til at arbejde, til han er 68 år. 

Kan du holde til det?

– Ikke hvis jeg fortsætter med at arbejde i samme høje tempo og i nybyggeri, så kan det ikke undgås, at det går ud over helbredet. Det ville være en god ide, hvis virksomhederne tilbød de ældre ansatte en form for skånejob, siger Jess Knudsen. 

Hans makker Jørgen Christensen på 55 år er enig: 

– Det er helt klart nedslidning og pensionsalder, der skal prioriteres, lyder det fra Jørgen Christensen. Han kan dog ‘allerede’ trække sig fra arbejdsmarkedet, når han bliver 65 år. 

De to kolleger mener, at det dernæst er social dumping, der er vigtigt at få gjort noget ved. 

– Vi oplever det meget, når vi går og arbejder på ‘nybyg’. Der ansættes folk fra andre eu-lande, ofte via vikarbureauer, og det ofte svært at finde ud af hvilke firmaer, de egentlig arbejder for, siger Jess Knudsen. Han er i sit virke som arbejdsmiljørepræsentant ofte i kontakt med det udenlandske arbejdere. 

 Jess Knudsen og Jørgen Christensen mener, at en bedre prisliste også er vigtig at forhandle til overenskomstforhandlingerne, og dette får pladsen som det tredje mest vigtige emne til overenkomstforhandlingerne, der starter allerede til januar næste år. 


Del: