Kamilla træner til WorldSkills: Jeg vil gøre mit allerbedste
– Det er sjovt at være med i konkurrencen, fordi man får lov til at bruge de mange forskellige ting, som malerfaget indeholder. Man laver dekorationer og sætter tapet op. Det er de her finesseting, som man ikke altid får lov at lave. Det er sjovt at få lov til at eksperimentere med. Sådan lyder det blandt andet fra danmarksmesteren i Skills Kamilla Højrup. Hun går lige nu og forbereder sig til at skulle repræsentere malerfaget ved Worldskills i Rusland.
Vinderen af DM i Skills inden for malerfaget, Kamilla Højrup, træner på livet løs til WorldSkills 2019 i Kazan i Rusland.
Tidligere på året vandt 21-årige Kamilla Højrup DM i Skills og blev dermed kåret som Danmarks bedste malerelev. Det førte til en plads på SkillsDenmarks Landshold, der om nogle få uger drager til WorldSkills i Kazan i Rusland.
Her skal Kamilla Højrup konkurrere med unge bygningsmalere fra 25 andre nationer om at være verdens bedste.
Og nerverne har allerede meldt sig, fortæller Kamilla Højrup, der i disse dage tilbringer mange timer på Syddansk Erhvervsskole, hvor hun forbereder sig både teknisk og mentalt på den krævende konkurrence.
– Jeg er nervøs. Men det skal man være. Ellers vil man det ikke nok. Hvis man er nervøs, men samtidig har bare lidt kontrol, så kan det faktisk hjælpe én i konkurrencesituationen, siger hun.
Og Kamilla Højrup har før formået at vende nervøsiteten til sin fordel.
Du gør dit bedste
– Jeg var også meget nervøs i Næstved (til DM i Skills, red.). Du føler ikke, du er klar, før du står der. For så snart du er der, så er der ikke mere, du kan gøre. Så gør du dit bedste og så er det ligesom det, siger Kamilla Højrup.
Det værste, der kan ske for hende under konkurrencen i Rusland, er ifølge hende selv, at hun bliver irriteret og sur under arbejdet med opgaverne:
– For hvis jeg bliver sur på tingene, så skal jeg lige have to minutter – og det har jeg bare ikke tid til. Og hvis man først har set sig sur på det, så ender det jo som regel aldrig godt. Jeg øver mig derfor i at finde roen i det. Og i at gå og hygge mig med det, selvom det er mega-stressende, siger Kamilla Højrup.
Rent teknisk forbereder hun sig til verdensmesterskaberne ved at øve sig i konkurrencens forskellige discipliner. Det er blandt andet farveefterligning, dør-lakering, bunden- og fri dekorationsopgave, hun skal konkurrere i. Imens hendes skolekammerater følger den ordinere undervisning, står Kamilla Højrup og træner i en bås på skolen, der har præcis de samme mål, som den hun skal arbejde med i Kazan.
Respekt
Den frie dekorationsopgave forbereder hun herhjemmefra. Det er den eneste opgave, hvor konkurrencedeltagerne helt selv må bestemme motiv og farver. Kamilla Højrup har valgt at lave en silhuet af Kazans skyline med republikken Tartarstans flag i baggrunden, omkredset af drager.
– Jeg har taget udgangspunkt i Kazan, fordi det er en måde at vise, at man har respekt for dem og deres nation og kultur.
Det kræver ekstra tid og energi at skulle passe både job, uddannelse og konkurrence. Men det er det hele værd, fastslår Kamilla Højrup.
– Det er sjovt at være med i konkurrencen, fordi man får lov til at bruge de mange forskellige ting, som malerfaget indeholder. Man laver dekorationer og sætter tapet op. Det er de her finesseting, som man ikke altid får lov at lave. Det er sjovt at få lov til at eksperimentere med.
Kamilla Højrup har en studentereksamen fra gymnasiet, men hun er ikke tvivl om, at hun i dag er landet på den helt rette hylde.
– Noget af det fedeste ved malerfaget er, at det kun er fantasien, der sætter grænser. Der er så mange ting og så mange variabler, man kan gå ind og lege med. Man kan lege med farver, teksturer og mønstre, siger Kamilla Højrup.
Hun satser på at opnå en plads i top 12 til WorldSkillls.
– Uanset hvad, så vil jeg bare gøre mit allerbedste.
WorldSkills 22. – 27. august 2019: I alt skal 1.600 unge dyste om guld, sølv og bronzemedaljer i 56 forskellige fag. 60 nationer stiller op til konkurrencen.
Kamilla Højrup, der bor i Østbirk, er til dagligt i lære hos Malerfirmaet Bent Skovsgaard i Odder.