Arbejdsmiljø | 30. oktober 2019

Kitt er AMR: Jeg kan ikke lade være med at sige fra, når tingene ikke er i orden

Malersvend og arbejdsmiljørepræsentant Kitt Holm er ikke bange for at sige sin mening. Og så er hun stædig. Og det er man nok nødt til at være, hvis man vil sikre et godt arbejdsmiljø for kollegaerne, mener hun.

Malersvend og arbejdsmiljørepræsentant Kitt Holm er ikke bange for at sige sin mening. Og så er hun stædig. Det er man nok nødt til at være, hvis man vil sikre et godt arbejdsmiljø for kollegaerne, mener hun.

– Vi skal sgu passe på os selv og hinanden. Derfor kæfter jeg altså op engang i mellem, lyder det fra 51-årige Kitt Holm. Hun elsker malerfaget, men er bekymret for kollegernes sikkerhed og helbred. Derfor har hun gennem sine godt 10 år som arbejdsmiljørepræsentant kæmpet med næb og kløer for bedre forhold ude på arbejdspladserne. Og hun fortsætter med at kæmpe.

Fagbladet Maleren var med Kitt Holm på miljøpatrulje en tidlig torsdag morgen i oktober. Det er den københavnske tværfaglige organisation Byggefagenes Samvirke, der står for patruljen. Det sker omkring fire gange om året, at arbejdsmiljørepræsentanter fra de forskellige byggefag tager på patrulje sammen. Her går de sammen i grupper på tværs af fag og tager sammen ud og besøger de københavnske byggepladser.

Denne dag skal Kitt Holm på patrulje med elektrikeren Kristian Faurholt.

Sammenhold og respekt 

– Det er rigtig vigtigt, at vi faggrupper kan samarbejde på tværs. Det skaber sammenhold og respekt for hinanden og vores fag, siger Kitt Holm.

De to har fået til opgave at besøge byggerierne ude ved den nye Carlsberg By på grænsen mellem Vesterbro og Valby.

– Det er sjovt og hyggeligt at komme ud og snakke med andre håndværkere. Og kollegaerne fra andre firmaer synes jo, det er fedt at vi kommer ud og hilser på.

De to arbejdsmiljørepræsentanter tjekker blandt andet op på, om vinterforanstaltningerne er overholdt ude pladserne. De holder især øje med belysning, inddækning og adgangsveje.

Kitt Holm har tidligere malet vinduer på nogle af bygningerne ude i Carlsberg Byen, så hun kender i forvejen folk derude. Det er kun en fordel, mener hun.

– Vi har det sjovt sammen og vi laver fis og ballade med hinanden. Men de respekterer mig også, og tager mig alvorligt, når jeg begynder at snakke om arbejdsmiljø og sikerhed. Jeg er jo en af dem. Og jeg har penslen i hånden igen i morgen, siger Kitt Holm.

For meget støv 

Kitt Holm og Kristian Faurholt melder deres ankomst hos byggeledelse som noget af det første. De er velkomne til at gå en runde. På byggeriet bliver der hilst på og snakket sikkerhed med de andre håndværkere.

Der er egentlig ret ryddeligt på pladsen, men de to garvede arbejdsmiljørepræsentanter lægger hurtigt mærke til, at der ligger lige lovligt meget støv på gulvene flere steder.

De skal have mere gang i støvsugeren, noterer de.

Derudover er der flere adgangsforhold, der ikke er i orden. Og Kitt Holm bider mærke i, at malere og andre håndværkere i flere tilfælde benytter stige i stedet for rullestilladser

Alt bliver noteret ned i en rapport, der afleveres til byggeledelsen og fagforeningen, der vil følge op på manglerne.

– Nogle gange er det virkelig grelt med arbejdsmiljøet ude på pladserne. I dag var vi ude på et af de pænere steder. Men der var stadig noget, der skal rettes op på, fortæller Kitt Holm.

Hun er tilfreds med dagens patrulje.

– Jeg har gjort en lille del i dag. Og i det store hele, er det dét, der gør en forskel, siger Kitt Holm. 

 


Del: