Uddannelse | 26. februar 2019

Kursus gav deltagere gyldne tricks

Efteruddannelse

Af Anne Phillipsen/Aarhus Tech

Der blev forgyldt til den helt store guldmedalje på AARHUS TECH i starten af februar.
Mere end 10 kursister deltog nemlig i et forgyldningskursus, hvor de skulle lære at arbejde med alt lige fra bladguld til messing og sølv.

AMU-kurset gav deltagerne mulighed for at lære mere om teknikkerne bag forgyldning med guld, sølv og slagmetal på forskellige underlag som f.eks. kalk, lim, sten, glas, og stof.
Og ifølge kursist Sahra Skytte, så var der nok at lære på det to uger lange kursus.
– Arbejdet med de forskellige forgyldningsteknikker har været udfordrende og satte til tider tålmodigheden på prøve. Men det var spændende at lære, hvordan metaller reagerer med forskellige grundingsmetoder og på forskellige materialer, siger hun.

Mulighed for at nørde

Kurset havde fokus på at lære deltagerne at bruge det rigtige værktøj og relevante maleteknikker til at forgylde.
Kurset havde også fokuseret på at give deltagerne redskaber til at udføre arbejdet på en måde, der tager hensyn til miljø, sikkerhed og arbejdsmiljø.
I det hele taget var der på kurset lagt op til nørderi og masser af fordybelse.

For forgyldningskurset og andre kreative kurser som marmorering, ådring og airbrush henvender sig især til dem, som kan lide at nørde med noget kreativt for fornøjelsens skyld, og ikke nødvendigvis får brug for færdighederne ude i firmaerne.
– Derfor lå kurset også i februar måned, fordi mange firmaer netop dér tit har mindre travlt, og så er det bedre at sende svenden på kursus end hjem, fortæller Minna Uhrenholdt. 

Men forgyldningens ædle kunst er faktisk også gode redskaber at have for både professionelle og private, fortæller kursusleder Minna Uhrenholt.
– Der brug for forgyldningsarbejde i kirker, på slotte og herregårde. Ved at have kurset, er der også større mulighed for at få netop den slags arbejde for kursisterne, siger hun.
Kreative altertavler

Mange fiduser

Kursets ”svendestykke” var en række flotte altertavler med mange forskellige motiver. Deltagerne var kreative og brugte alt lige fra husblas, æg og limfarve til at kreere deres flotte forgyldte altertavler.

Og for kursist Hans Bøjlund gav kurset et boost og nogle redskaber, som han kan tage med sig i sit arbejdsliv.
– Jeg fik fyldt hovedet og fik mange fiduser med hjem. Min interesse i at forgylde er i hvert fald ikke blevet mindre, og jeg bruger det endda jævnligt arbejdsmæssigt, siger han.

Også kursist Sahra Skytte er glad for den viden, hun tager med sig fra kurset.
– Jeg synes, det er et spændende emne, og kommer helt sikkert til at bruge det der hjemme i min fritid. Det er også en fed ting at have på sit CV, at man kan udføre en specialopgave, både privat og i erhverv, siger Sahra Skytte.

Derfor er der da heller ingen tvivl, når hun bliver spurgt, om hun kunne tænke sig at tage på et lignende kursus igen.
– Jeg vil meget gerne på kursus igen. Det er super fede og lærende uger, siger hun.

Vil du også på kursus? Læs mere om efteruddannelse her. 


Del: