Debat | 24. maj 2022

Lad os nytænke overenskomsterne

Debatindlæg af formand for Malernes Fagforening Midtjylland, Hans Martin Andersen

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, byder tirsdag morgen velkommen til det storstilede topmøde for lønmodtagerne. Det sker i år på en lidt sørgelig baggrund: Medlemmerne i alle FH-forbund fosser ud.
Det er der som sådan ikke noget nyt i, men ingen af os havde forudset, at vi skulle nå et sted så kritisk. Der skal ske noget ret drastisk – og helst i går.

Medlemstilbagegangen har været fagbevægelsens globale opvarmning i flere år. Alle har talt om det og forsøgt sig med lappeløsninger alt imens temperaturen på kloden og andelen af uorganiserede steget og steget.
Men til lønmodtagernes topmøde skal der ske noget. FH fremlægger 15 forslag til at redde den danske model.

15 solide forsalg fundet frem af værktøjskassen, som vi har brugt de sidste 150 år.
Netop her ligger problemet: Det er samme vin på nye flasker. Der er ingen nytænkning. Der er ingen milepæle for dansk fagbevægelse.
Lad mig slå fast: Forslagene fejler intet – de er både solide og gennemtænkt.
Jeg kan dog tvivle på effekten af dem, hvis de bliver implementeret.

Når vi i på arbejdspladserne med stor iver forsøger at organisere de uorganiserede, så bliver vi ikke mødt af argumenter om at fagbevægelsen ikke gør nok for at håndhæve overenskomsterne, at fradraget ikke højt nok, at arbejdsmiljøet halter, eller at overenskomsterne er for ringe.

Tværtimod. Størstedelen af dem, vi taler med, er udmærket tilfredse med de ting, den rigtige fagbevægelse arbejder for og har opnået. MEN..

Ud af lokalradioen blæser der hver time reklamer for gule forretninger, der kan det hele til det halve eller rene a-kasser, der hjælper ved arbejdsløshed. 

Og argumentet ude fra arbejdspladserne lyder så: ”hvorfor skal jeg stå som organiseret i en rigtig fagforening, jeg får jo alle goderne alligevel”

Det er essensen af medlemsflugten.

Uanset hvor gode de 15 forslag er, så ændrer det ikke på, at de gavner alle på det danske arbejdsmarked. Og igen vil vi blive mødt med ”jamen jeg får det jo alligevel”.

Skal vi øge organiseringen, bør vi altså nytænke hele vores tilgang til overenskomsterne.
Ved OK 23 skal vi starte på nye milepæle. Nemlig medlemsrettede goder.

Det kan vi gennem lønsum og fondsløsninger.
Med en ny tilgang af goder kun for medlemmer, får vores tillidsfolk det bedste argument i verden, nemlig at medlemskab af en rigtig fagforening giver flere lønkroner på bundlinjen.
Lad os løse problemet sammen og i 2023 forhandle overenskomster til medlemmerne.


Del: