Arbejdsmiljø | 08. august 2019

Lærling: Pensionsalderen er fuldstændig hul i hovedet

Kollegerne Ida og Paw skal arbejde til de er 73,5 år. Men malerfaget slider på kroppen og ingen af dem tror på, at de holder i jobbet, indtil når når pensionsalderen. 

28-årige malerlærling Ida Christensen mener, det er helt urealistisk, at hun skal fortsætte med at arbejde som maler, indtil hun er 73,5 år.

– Jeg har allerede problemer med skulderen. Jeg vil selvfølgelig gerne fortsætte i så lang tid, jeg nu kan, men det er ikke realistisk, at jeg holder så længe, fortæller Ida Christensen.

Hun går onsdag morgen og maler facade på indre Nørrebro i København.  

I dag klokken 10 mødes statsminister Mette Frederiksen (S) med arbejdsmarkedets parter for at drøfte pensionsalder. Og står det Ida Christensen er det såre nødvendigt, at man politisk sørger for at sænke pensionsalderen.

– Pensionsalderen lige nu er jo fuldstændig hul i hovedet. Det er de færreste i vores fag, der kan holde til det, siger Ida Christensen.

Hendes kollega Paw Christensen er enig.

Han kan som 28-årig også se frem til at skulle arbejde, indtil han er 73,5 år. Men han regner ikke med at kunne holde så længe.

Man kan mærke det i kroppen

– Jeg har tidligere arbejdet som salgsassistent. Det blev mine knæ mærket af. Og de bliver også mærket af det her arbejde, når man er nede og beskære eller dække af. Knæpuderne hjælper, men jeg kan ikke ligge på knæ for længe ad gangen. Og jeg kan også mærke det i ryggen med de tunge løft. Nu maler jeg facade, hvor vi bruger rullestillads. Og man kan godt mærke det i kroppen, når man skal op og ned ad stilladset. Jeg håber selvfølgelig, jeg kan holde i faget, men jeg tror det ikke, siger Paw Christensen, der blev udlært svend for nogle måneder siden.

Han opfordrer politikerne til at sætte pensionsalderen ned:

-Og ellers skal de give nogle af os mulighed for at kunne gå på pension noget før.

Politisk møde

Den stigende pensionsalder var et stort tema under valgkampen, hvor Mette Frederiksen lovede vælgerne, at hun ville kæmpe for, at der bliver indført en differentieret pensionsalder, hvor visse faggrupper får ret til tidligere pension.  

Efter valget ser det dog ikke ud til, at Socialdemokratiet kan finde politisk flertal for deres pensionsplan. Desuagtet har Mette Frederiksen indkaldt formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard og adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad til drøftelse af, hvordan man politisk sikrer en værdig tilbagetrækning.

Mødet foregår onsdag klokken 10 i Statsministeriet. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil også deltage i mødet.


Del: