Malere har flere sygedage end andre
Det er fysisk krævende at arbejde som maler, og det kan ses på antallet af sygedage.
Artiklen er bragt i Fagbladet Maleren i marts 2023
At være maler er et fysisk krævende job, og derfor har en maler statistisk set flere sygedage end en kontoransat.
Medarbejdere på 40-64 år med moderat til meget hårdt fysisk arbejde har i gennemsnit fire til 26 flere sygedage end andre medarbejdere i samme aldersgruppe. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Lars L. Andersen er professoren bag undersøgelsen, og han understreger, at det for en faggruppe som malere er vigtigt at undersøge mulighederne for gode arbejdsredskaber og tekniske hjælpemidler.
“Det er også vigtigt at holde sig i god fysisk form specielt i forhold til muskelstyrken, da arbejdet i sig selv ikke nødvendigvis gør dig stærkere,” siger han.
Arbejdsgiverne skal have fokus på forebyggelse
Ud fra undersøgelsen kan Lars L. Andersen se, at det hårde fysiske arbejde særligt fører til fravær blandt medarbejdere over fyrre år.
“Det vil være meget at vinde med ekstra fokus på de midaldrende og de ældre medarbejdere,” siger han.
Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på formand for Malerforbundet Tonny Olsen, der synes, det er naturligt, at kroppen bliver mere slidt af hårdt fysisk arbejde, og at der derfor ofte må sygedage til, så folk kan gå til lægen eller andre behandlinger.
“I vores nyeste undersøgelse kan vi se, at det, der bekymrer vores medlemmer allermest i deres arbejdsliv, er nedslidning. Og selvfølgelig er det det. De kan mærke det på deres krop, og hvis ikke de kan det endnu, så kan de bare kigge på den ældre kollega,” siger han.
Forebyggelse er nøgleordet
For Tonny er kodeordet forebyggelse, men det er ligeså vigtigt, at der er nogle til at samle forbundets medlemmer op, når skaden er sket.
“I Malerforbundet og BAT, hvor vi og de andre byggeforbund er repræsenteret, tager vi arbejdsmiljø meget alvorligt. Vi skubber på for at få politikerne på Christiansborg til at gøre det samme,” siger han.
Tonny Olsen lægger også vægt på, at arbejdsgiverne skal have fokus på arbejdsmiljøet. Han mener, det skal ske allerede fra dag ét i læretiden.
“Det er arbejdsgiverne, der har ledelsesretten, og det er deres ansvar, at arbejdet bliver planlagt sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. De skal sørge for, at arbejdsmiljøet er godt, og at alle hjælpemidler er til stede. Det skal omfatte alle medarbejdere, for det slid, din krop får som 35 årig, kan mærkes, når du er 60 år,” siger han.
Om undersøgelsen:
40-64-årige medarbejdere med moderat til meget hårdt fysisk arbejde havde i gennemsnit fire til 26 flere sygedage end de medarbejdere i samme aldersgruppe, der beskrev mindre fysisk belastende arbejdsvilkår.
Undersøgelsen er baseret på datasæt med svar fra i alt 46.169 lønmodtagere, der har deltaget i en eller flere af Arbejdsmiljø og Helbredsundersøgelserne i årene 2012, 2014 og 2016.
Den fysiske belastning i arbejdet er målt ud fra medarbejderes besvarelse af syv spørgsmål omkring den enkeltes fysiske aktivitet i arbejdet. Spørgsmålene vedrører bl.a., hvor stor en del af arbejdstiden, respondenterne fx arbejder med ryggen vredet eller foroverbøjet uden at støtte med hænder og arme, har armene løftet i eller over skulderhøjde og sidder på hug eller ligger på knæ, når de arbejder.
Kilde: Det Nationale Center for Arbejdsmiljø