OK2020 | 11. marts 2020

Malere på barrikaderne: Hæv bunden nu!

Massiv opbakning til byggeriets overenskomstforhandlinger foran Forligsinstitutionen i København. Hovedkravet er stadig en markant højere mindsteløn. På fredag er det Malerforbundets tur til at lægge arm med arbejdsgiverne i Forligsinstitutionen.

Malersvend Kitt Holm har tilbragt natten foran Forligsinstitutionen i København. Det har hun gjort sammen med kollegaer fra andre byggefag for at markere og bakke op om byggeriets overenskomstforhandlinger, der lige nu udspiller sig bag de lukkede døre i Forligsinstitutionen.

– Det har været hårdt, men hyggeligt at tilbringe natten her. Det er rigtig vigtigt for mig personligt at vise, at det her er noget, som vi malere og Malerforbundet bakker op om, fortæller Kitt Holm onsdag formiddag.

Lige nu er 3F Byggegruppen i gang med at forhandle overenskomst med Dansk Byggeri. Den helt store knast er mindstelønnen, som arbejdsgiverne ikke er villige til at give et mærkbart nøk opad. Fredag skal Malerforbundets forhandlere mødes med Dansk Malermestre og Dansk Byggeri i Forligsinstitutionen. Og her er kravet om mindstelønnen også den helt store udfordring.

De røde faner, gule veste, farverige bannere og de mange arbejdere på tværs af fag har siden sidste uge indtaget pladsen foran Forligsinstitutionen, og ifølge Kitt Holm bliver de stående så længe, forhandlingerne står på.

– Vi står sammen. I hvert fald os på gulvet. Sammen viser vi, at det er nu, vi skal have noget på mindstelønnen, lærlinge-lønnen, pension og social dumping, siger Kitt Holm.

Malersvend Annette Kristensen har også taget opstilling foran Forligsinstitutionen med budskabet ’En løn man kan leve af’ malet på et skilt. 

– Jeg står her, fordi vi skal have mindstelønnen op. Det er vigtigt, at vi er her og at vi bakker vores forhandlere op. Vi er solidariske, vi står sammen. Og vi er her også på fredag, lød det fra Annette Kristensen.

Der er noget helt galt 

– Vi er hverken grådige eller urimelige. Vi kræver bare, at lønnen i bunden bliver hævet, så vores udenlandske kollegaer ikke bliver konkurrenter til os. Det er heller ikke rimeligt, at man på en 37-arbejdsuge ikke kan optjene den højeste dagpengesats. Der er noget helt galt her!

Sådan lød det blandt andet fra malersvend Gerd Moss, der holdt tale for forsamlingen foran Forligsinstitutionen. Gerd Moss understregede i sin tale blandt andet det urimelige i, at det reelt er Dansk Arbejdsgiverforeningen og Dansk Industri, der sidder på magten i overenskomstforhandlingerne på arbejdsgiversiden og bestemmer hvad, der kan forhandles om på de enkelte områder.

– Vi oplevede det med al tydelighed allerede i 2014 hos malerne. Dér havde vi faktisk landet et forlig med Danske Malermestre om, at vi ville få en mindsteløn på 145 kroner i timen. Men Dansk Arbejdsgiverforening gik ind og sagde ’det kan I ikke få lov til’, så Danske Malermestre trak sig fra den aftale, lød det fra Gerd Moss fra talepodiet.

Et bedre arbejdsmiljø

’Gullash baroner – Vi vil ha’ kroner’ står der på et banner, som malersvend Rune Wrangel har malet i bedste graffiti-stil.  

– Man skal støtte op på den måde, man nu engang kan. Og jeg kan male. Indtil videre har jeg lavet seks bannere. Og vi finder i fællesskab ud af, hvad der skal stå på den. Jeg bruger tid på det her, fordi vi jo gerne skal have lavet om på tingene. Vi skal have et bedre arbejdsmiljø, når nu vi skal arbejde, indtil vi er 70 år. Det holder vi i hvert fald ikke til, som det er i malerfaget lige nu.

 

 


Del: