| 12. september 2023

Malere vælger gode kolleger som det vigtigste for et godt arbejdsliv

Det vigtigste element i et godt arbejdsliv er gode kolleger, mener medlemmerne af Malerforbundet.

Bragt første gang i Fagbladet Maleren i juni 2022

Der er mange ting, der spiller ind, når man spørger medlemmerne af Malerforbundet om, hvad det vigtigste for et godt arbejdsliv er. Men gode kolleger snupper førstepladsen og stikker af fra både løn og en god stemning på arbejdspladsen.

Trivselsekspert Jon Kjær Nielsen, der er foredragsholder og forfatter til bøgerne Arbejdsglæde på 6 uger og 100 tips til arbejdsglæden, er ikke overrasket.

Konsulenthuset Ballisager lavede i 2021 en undersøgelse over håndværkeres kilde til arbejdsglæde, og resultatet blev, at deres makker trumfede alt. Der var en del, som godt kunne skifte job, men det ville de ikke, fordi de ville savne deres makker for meget, siger Jon Kjær Nielsen.

“Mennesket er et flokdyr”

Langt de fleste malere arbejder 37 timer om ugen, og der er formentlig mange, der kan nikke genkendende til følelsen af at se deres kolleger mere end deres familie og venner. Og netop derfor betyder kollegerne så meget.

Mennesker er flokdyr. Vi mistrives i ensomhed. Ensomme mænd dør for eksempel 10 år før gennemsnittet. De mange vågne timer, vi bruger med kollegerne, skal være gode, for mennesker har brug for at føle sig som en del af flokken, siger Jon Kjær Nielsen.

Han peger på, at noget af det, der kan skabe afstand mellem kolleger og føre til et usundt arbejdsmiljø er, hvis chefen har en favorit.

Hvis man igen og igen oplever at chefen favoriserer en kollega over andre, så dræner det arbejdsglæden. Man kan simpelthen miste motivationen til at give den en skalle, hvis man kan regne med, at den næste spændende opgave alligevel går til en anden, fordi chefen forskelsbehandler. Vi vil have det går ordentlig til, siger han.

Det vigtigste ved et godt arbejdsliv er:

Gode kolleger: 68 %

God løn: 47 %

En god stemning på arbejdspladsen: 37 %

Kilde: Medlemsundersøgelse december 2021


Del: