Politik | 09. februar 2022

Maleren holder ikke til den stigende pensionsalder

Hvordan skal fremtidens pensionssystem se ud? Det blev debatteret under en konference på Christiansborg i starten af februar.

Ikke alle holder til den stigende pensionsalder. Det blev endnu engang slået fast, da fagforbund, politikere, eksperter og fagpersoner var samlet på Christiansborg for at diskutere nedslidning, ulighed i sundhed og fremtidens pensionssystem.

Konferencen var arrangeret af Malerforbundet og de øvrige forbund i ’Alliancen for en værdig tilbagetrækning’: Dansk El-Forbund, Blik og Rørarbejderforbundet og Fødevareforbundet NNF.

“13 procent af Malerforbundets medlemmer tager smertestillende medicin hver dag. Det er helt sindssygt, og vi har en bunden opgave i at sikre mere forebyggelse og bedre tilbagetrækningsmuligheder. Det handler om værdighed og retfærdighed!”

Sådan lød det blandt andet fra Malerforbundets forbundsformand Tonny Olsen under konferencen.

Hamrende uretfærdigt

Malerforbundet var med til presse på for at retten til tidlig pension blev vedtaget i 2020. Mange af forbundets medlemmer, der har været længe på arbejdsmarkedet, har allerede søgt om at gå på tidlig pension. Og selvom det glæder Tonny Olsen, at Malerforbundets medlemmer har glæde af tidlig pension, så er der brug for endnu flere tiltag.

”Malerne og andre faggrupper bliver stadig nedslidt. Og pensionsalder stiger fortsat. Det hænger ikke sammen og det er hamrende uretfærdigt. Vi så gerne en udvidelse af ordningen om tidlig pension, og så har vi hårdt brug for at få løftet arbejdsmiljøet,” påpeger Tonny Olsen.

Lektor Henrik Brønnum-Hansen gjorde et stort indtryk, da han fremlagde de kolde fakta om den stigende ulighed i levevilkår mellem dem med korte og lange uddannelser og jobtyper. Foto: Rune Evensen

Uligheden vokser

Lektor Henrik Brønnum-Hansen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet påpegede, at der er stor forskel på uddannelsesniveau og levealder, og at den forskel kun bliver større.

“I 1985 var forskellen i levealder på de 25 procent rigeste og de 25 procent fattigste i Danmark 5,5 år. På de 35 år der er gået siden da, er forskellen steget til 10 år,” sagde han blandt andet under konferencen.


Del: