Arbejdsmiljø | 01. august 2018

Malerforbundet: Der er for lidt kontrol af social dumping

 

Der er flere udlændinge, der arbejder i Danmark, men myndighedernes indsats mod social dumping er forringet. Det hænger slet ikke sammen, mener Malerforbundet.

Det er gået ned ad bakke for de offentlige myndigheders indsats i kampen mod social dumping.

Mens Politiet, Arbejdstilsynet og SKAT foretog 1.708 kontrolbesøg hos udenlandske virksomheder og arbejdssteder tilbage i 2014, blev der i 2017 kun foretaget 958 kontrolbesøg. Et fald på godt 44 procent.

Det viser tal fra Arbejdstilsynet.

Kontrolbesøgene er et led i en fælles indsats, hvor de tre instanser skal kontrollere, om de udenlandske virksomheder er registreret i RUT, at sikkerheden er i orden for medarbejderne, om de udenlandske medarbejdere har arbejds- eller opholdstilladelse samt om betaling af skat og moms er i orden.

At indsatsen mod social dumping er dalende, står i kontrast til, at andelen udenlandsk arbejdskraft er steget med 25 procent siden 2014.

Det skriver Fagbladet 3F på baggrund af tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

I Malerforbundet ryster man på hovedet af, at man på den måde skorter på kontrolbesøgene. Især, når flere og flere udenlandske kollegaer kommer til Danmark for at arbejde.

Men den negative udvikling kommer dog ikke bag på forbundssekretær i Malerforbundet Martin B. Hansen.

– Regeringen har med de sidste års besparelser og nedskæringer i blandt andet Arbejdstilsynet i høj grad nedprioriteret kampen mod social dumping, siger Martin B. Hansen.

Han så gerne, at man fra nuværende eller kommende regerings side tog problemet alvorligt og sikrede faste bevillinger til området, så bekæmpelsen af social dumping forblev på et højt niveau, svarende til problemets omfang.

– Vi ved, at de her kontrolbesøg virker og har en præventiv effekt, så det giver ingen mening at spare på det her område. Hverken nu eller fremover, siger Martin B. Hansen.

Han understreger, at udenlandsk arbejdskraft er velkommen. Så længe de udenlandske virksomheder og medarbejdere betaler den skat, de skal, og er ansat under de løn- og arbejdsvilkår, der er gældende i Danmark.


Del: