Arbejdsmiljø | 07. august 2018

Malerforbundet: Mangel på arbejdskraft er arbejdsgivernes egen skyld

Opret flere praktikpladser og sørg for et godt arbejdsmiljø, hvis vi skal undgå at mangle faglærte i fremtiden. Sådan lyder meldingen fra Malerforbundet til arbejdsgiverne.

Lige nu oplever vi rekordhøj beskæftigelse i Danmark. En stigende vækst betyder flere job til danskerne, og det er især produktions- og byggebranchen, der har godt gang i ’jobfesten’. Lige nu står blot 246 malere uden job, hvilket svarer til en ledighed på 3,9 procent. Der skal dog her tages højde for almindelig sæsonudsving i malerfaget.

Men den øgede beskæftigelse gør både arbejdsgivere og politikere nervøse. De frygter en snarlig mangel på arbejdskraft. Og med god grund. Prognoser viser nemlig, at vi i 2025 vil mangle op til 60.000 faglærte.

Samtidig viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, at antallet af danske job, der går til østeuropæere, er det laveste i fem år. Det får arbejdsgivernes formand, Jacob Holbraad, til ligefrem at påstå, at ”vores allesammens velfærd er på spil”. Han ønsker, ligesom beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fra Venstre, at gøre det lettere for danske virksomheder at tiltrække arbejdskraft fra Østeuropa.

Hos Malerforbundet er holdningen klar: Arbejdsgiverne har et medansvar for at sikre fremtidens arbejdskraft ved at oprette praktikpladser og sikre et godt arbejdsmiljø. Men det ansvar har arbejdsgiverne ikke levet op til, mener formand i Malerforbundet Kresten Vendelboe.

Han ser ingen grund til, at man begynder at hive flere østeuropæere til Danmark for at arbejde, når man samtidig har så mange unge erhvervsskoleelever, der står uden praktikplads.

– Hvis arbejdsgiverne er så bekymrede for fremtidens arbejdskraft, så kunne de jo starte med at oprette flere praktikpladser til de mange unge, der lige nu står klar og er motiverede for at blive en del af det danske arbejdsmarked nu og i fremtiden, siger Kresten Vendelboe.

Og udover, at de danske arbejdsgivere skal komme i gang med at tage de unge elever i lære, er det også vigtigt, at der kommer styr på arbejdsmiljøet ude på de danske arbejdspladser, mener Kresten Vendelboe.

– Hvis man vil tiltrække flere unge til håndværksfagene i fremtiden, er det nødvendigt at kunne sikre dem tryghed og sikkerhed i faget. Det er klart, de unge bliver skræmt væk af udsigten til manglende praktikpladser og fysisk nedslidning. Her ligger også et stort politisk ansvar, og jeg håber, at den nuværende eller fremtidig regering i højere grad vil prioritere arbejdsmiljøet.

I Malerforbundet hilsner man udenlandske kollegaer velkommen, så længe de er ansat under de løn – og arbejdsvilkår, der er gældende i Danmark, understreger Kresten Vendelboe.


Del: