Malersvend Lasse: Vi er nødt at holde fast i den gode gamle solidaritet, hvis vi skal overleve
OK20 startede godt, men skuffede til sidst, mener malersvend Lasse Bertelsen. Han har stemt nej til overenskomsten, da han blandt andet mener, at arbejdsgivernes tilgang til forhandlingerne er komplet uacceptabel. Derimod glæder han sig over den stærke solidaritet på tværs af fag.
”OK20 skal være vores overenskomst. Det er nu, vi skal have resultater. Vi er her for at bakke vores forhandlere op. Bakke dem op i at stå fast på vores krav.”
Sådan lød det fra malersvend Lasse Bertelsen, da han mandag den 9. december sidste år stod på talerstolen foran kollegaer og kammerater på tværs af fag. Med røde faner og gule veste stod hundredvis af arbejdere i blæst og regn foran Dansk Byggeri for at klappe byggeriets forhandlere ind til første møde med arbejdsgiverne. Det var startskuddet til OK20.
Her godt fire måneder efter må Lasse Bertelsen erkende, at det ikke blev den OK20, han havde håbet på:
– Det startede jo sådan set godt. Vi var enige os i malere i stort set hele landet om, at vi ville have noget på social dumping og mindstelønnen. Det sørgelige er så, er at der ikke har været reelle forhandlinger, fordi arbejdsgiverne nægtede at forhandle vores krav.
Coronakrisen har haft betydning
Lasse Bertelsen oplevede, at der var en stor bevægelse i gang på tværs af fag. Og at der var enighed om, at man ville have løftet mindstelønnen. Men det hele gik lidt i stå, da coronakrisen kom.
– Forhandlerne fik jo først at vide, at det hele var udskudt, men så fik de at vide efter kun et døgn, at forhandlingerne skulle genoptages. Samtidig med at vi andre ikke måtte forsamle os. Det er under al kritik. Man burde have udskudt forhandlingerne, til coronakrisen var overstået. Alt andet er uansvarligt, siger han.
Hvilken betydning har det for overenskomstforhandlingerne, at man må forsamle sig?
– Det betyder rigtig meget. Både at vi kan vise opbakning til forhandlerne, men også at vi viser arbejdsgiverne, at vi mener det alvorligt. Jeg tror, det er helt afgørende, at vi har mulighed for at forsamle os, svarer Lasse Bertelsen.
Industriforliget skal ikke diktere vores OK
Lasse Bertelsen har under hele forløbet været meget aktiv og holdt flere taler under OK20-aktioner.
– Det har været virkelig fedt at opleve, hvor meget støtte til hinanden, der har været på tværs af fag. Og jeg synes, Malerforbundet har været rigtig gode under forløbet. Men der er andre i fagtoppen, der kunne lære noget ved det sammenhold, der har været blandt os på gulvet. Vi har jo mange af de samme interesser, hvad enten man er i industri, transport eller byggeri. Vi er nødt at holde fast i den gode gamle solidaritet, hvis vi skal overleve. Både som malere, men også alle andre. Vi bliver sgu nødt til at stå sammen.
Der mangler solidaritet i toppen
Meningen med sammenkædningsregler skulle egentligt være, at man passede på de små fag. Men det er i virkeligheden de små fag, der er blevet ofrene i OK20, mener Lasse Bertelsen.
– Det er et stort problem, at industrien og toppen af fagbevægelsen allerede er ude og lave ja-kampagne, inden alle forbund er i hus med deres aftaler. Der mangler solidaritet i toppen.
Lasse Bertelsen mener, at en konflikt i forbindelse med OK20 ville have haft en positiv effekt, hvis man ser bort fra den aktuelle sundhedskrise.
– Især over for den yngre generation, ville det være godt at vise, at fagbevægelsen kan strejke og sætte magt bag ordene. Jeg håber, at vi til overenskomstforhandlingerne i 2023 fortsat vil stå fast på medlemmernes krav.
Hvad har du selv stemt til denne overenskomst?
– Jeg har stemt nej. Der er ikke nogen af vores krav, der er kommet med. Og hele den behandling, vi har fået fra arbejdsgiverne, er uacceptabel. Jeg forstår ikke, hvorfor nogle forbund bare er gået med til at tage industriens overenskomst. Jeg er absolut glad for, at Malerforbundet valgte at stå fast på vores krav.
Malersvend Lasse Bertelsen arbejder i firmaet Saniva under industriens overenskomst. Firmaet laver blandt andet vaskemaskiner, men også har en malerafdeling.
Har DU stemt til OK20? Du kan stemme lige her – frem til den 15. april 2020.
Læs hele interviewet med Lasse Bertelsen i næste nummer af Fagbladet Maleren. Det omdeles i uge 17.