| 21. september 2023

malersvend: Vi skal være bedre til at bruge hjælpemidler

Allan Nielsen har været maler i 25 år, og han har ondt, når han udfører almindelige maleropgaver. Han opfordrer alle kolleger til at bruge hjælpemidler, for det har store konsekvenser at lade være.

Artiklen er bragt i Fagbaldet Maleren i marts 2023

Allan Nielsen, der er malersvend og tillidsrepræsentant i firmaet Anton Lassens efterfølger i Nordjylland, har i mange år arbejdet som maler på byggepladser. Men sådan ser hans hverdag ikke ud længere. Hans krop kan nemlig ikke holde til det. 

“Jeg var nødt til at stoppe. Når jeg gik med girafsliberen, eller kravlede rundt på gulvet for at male fodlister, brugte jeg lang tid på at rejse mig op, fordi det gjorde ondt,” siger han. 

51-årige Allan har mange år tilbage på arbejdsmarkedet, og heldigvis kunne man i firmaet bruge ham til andre opgaver, der ikke slider på hans krop på samme måde. 

“Nu er jeg chauffør og laver små-opgaver i private hjem. Hvis ikke det havde været muligt, ville jeg have holdt cirka to år, og så ville jeg være helt ude som maler,” siger han. 

Hjælpemidler kan ikke alt 

For Allan Nielsen er der ingen tvivl om, at man kan forebygge slid på kroppen ved at bruge hjælpemidler hver dag. 

“Hvis man for eksempel bruger en girafsliber, så skal man huske at bruge selen og stativet, for det tager lidt af belastningen. Vi skal også være bedre til at bruge malerpumper og spartel-sprøjteanlæg. Vi skal allesammen være bedre til det,” siger han. 

Allan Nielsen mener dog ikke, man skal tro, at træerne vokser ind i himlen, fordi man bruger hjælpemidler. Når man er maler, bliver man slidt.

“Vores kroppe er jo forskellige og påvirkes forskelligt. Men du kan aldrig tage det hårde, fysiske arbejde ud af malerfaget – uanset hvor mange hjælpemidler, der er. Og der er steder, hvor de kan være sværere at bruge. For eksempel på en byggeplads,” siger han. 

Kan mærke slitagen i fritiden 

Allan har ondt i både albuer, knæ og skuldre, men han lægger sig meget nødig syg. 

“Jeg tager nogle smertestillende piller, og så tager jeg på arbejde. Det skal man jo ikke, men jeg vil ikke svigte mine kolleger, og tidsplanen bliver mere og mere presset,” siger han. 

Hvis det er op til Allan selv, så vil han meget gerne arbejde som maler, til han skal på pension. 

“Jeg håber, jeg kan blive i firmaet og lave det, jeg laver nu. Ellers ved jeg ikke, hvad jeg skal. Jeg synes, jeg er for gammel til at tage en ny uddannelse, og mit hoved er ikke en svamp, der kan suge alt til sig, som da jeg var ung. Økonomisk synes jeg heller ikke, det kan lade sig gøre,” siger han. 

76 % 

Så mange medlemmer af Malerforbundet er bekymrede for fysisk nedslidning. 

Kilde: medlemsundersøgelse


Del: