Sjælland | 21. januar 2020

Mangel på kvalificerede arbejdsgivere

“Vi savner mestre, der går op i svendenes og lærlingenes trivsel. Der giver den nødvendige tid til at levere et håndværk, der lever op til den faglige stolthed. Og som tør tage dialogen med de ansatte, og ikke bare sender fyresedlen over sms.” Læs hele debatindlægget her

Debatindlæg af: Claus Jensen, formand i Malernes Fagforening Sjælland

Gang på gang hører vi mestrene klage over, at de mangler ’kvalificeret arbejdskraft’. Og de stiller store krav til svendene, der skal være både robuste, omstillingsparate og fleksible.

Men malerne søger i den grad også kvalificerede arbejdsgivere.

Vi savner mestre, der går op i svendenes og lærlingenes trivsel. Der giver den nødvendige tid til at levere et håndværk, der lever op til den faglige stolthed. Og som tør tage dialogen med de ansatte, og ikke bare sender fyresedlen over sms.

Og vigtigst af alt: En mester, der tager ansvar.

Skal vores fag og vores faglige stolthed bestå i fremtiden, er vi afhænge af, at mestrene er deres ansvar bevidst og tegner uddannelsesaftaler med de unge lærlinge – for hele deres læreforløb.

At lave delaftaler er useriøst. Og hvis man som arbejdsgiver vil have ’kvalificeret arbejdskraft,’ så skal man selv investere i det.

En kvalificeret arbejdsgiver går op i arbejdsmiljøet.

Kvalificerede arbejdsgivere kan se, at et godt arbejdsmiljø betaler sig på sigt. Vi skal alle være flere år på arbejdsmarkedet, så stativet til girafsliberen og andre hjælpemidler til svendene er en god investering for alle.

Når alt kommer til alt, så er det jo de ansatte, som tjener pengene ind til bundlinjen.

Vi tror på, at den kvalificerede arbejdsgiver findes derude. Men gør det samme sig gældende den anden vej rundt?

For helt ærligt, arbejdsgivere, findes den kvalificerede arbejdskraft for jer virkelig kun i Østeuropa og sydpå i form af udlændinge, som ikke har samme standarder til løn, arbejdsforhold og -vilkår som danskerne?

Eller handler det i virkeligheden kun om en voksende grådighed på arbejdsgiversiden? Hvad gør I den dag, der ikke er flere bygningsmalere at tage af- hvem skal så male? Så må I selv i arbejdstøjet og svinge penslen. Måske det den dag vil gå op for jer, hvad et usundt arbejdsliv gør ved krop og sjæl.

Kom ind i kampen og invester i jeres ansatte, så har I kvalificerede ansatte til langt ud i fremtiden.


Del: