Arbejdsmiljø | 27. marts 2020

Manglende sikkerhed på sygehus-byggeri: Det sejler fuldstændigt!

Mangel på sikkerhed samt forebyggende tiltag mod corona-smitte præger byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup uden for Herning.

På byggepladsen – hvor der blandt andet går malere rundt og arbejder – er det rent kaos, ifølge Dan Jeppesen, der faglig sekretær hos 3F Midtjylland.

– Det sejler fuldstændigt. Der er store huller i projektet, og der er ikke styr på, hvem der er ansvarlig for hvilke områder, fortæller Dan Jeppesen til Malerforbundets journalist.  

I følge ham arbejder de godt 500 håndværkere tæt sammen på grund af manglende afgrænsning af arealer. Møde- og spisepladserne lever ikke op til regeringens corona-foranstaltninger og der er mangel på mulighed for håndvask, håndsæbe og håndsprit på pladsen.

Ifølge myndighedernes anvisninger er det ellers et krav, at håndvask og håndsprit skal være tilgængelig for alle medarbejdere.

Dan Jeppesen fortæller, at en kvindelig maler må spise sin frokost i sin bil og må gå over 200 meter for at komme på toilettet eller til en håndvask.

Derudover halter arbejdsmiljøet også på mange andre områder, som f.eks. afspærring af nødudgange og aflyste sikkerhedsmøder, fortæller Dan Jeppesen.

På byggeprojektet benytter flere underentreprenører sig af udenlandsk arbejdskraft. De udenlandske arbejdere er ikke underlagt indrejseforbud og bliver ej heller sat i corona-karantæne.

Projektdirektør på byggeriet Carsten Kronborg understreger over for Fagbladet 3F, at det er vigtigt at holde byggeprojektet i gang, men kun hvis det sker ’med øje for medarbejdernes sikkerhed.’

Carsten Kronborg mener selv, at der er ordentlige forhold på byggepladsen og retningslinjerne om, at der skal være én-to meters afstand mellem håndværkerne bliver overholdt.  

I forhold til brugen af udenlandsk arbejdskraft siger Carsten Kronborg blandt andet:

”Vi følger de retningslinjer, der er, og det gør vi løbende. Men jeg vil gerne understrege, at uden de udenlandske ansatte, kan vi være tvunget til at lukke dele af byggeriet ned.”

 Eksempel på pauserum – Foto: Dan Jeppesen 

Toilet og håndvask til de ansatte uden håndsæbe eller håndsprit – Foto: Dan Jeppesen 


Del: