Nordjylland | 17. november 2022

Manglende tillæg: Mogens blev snydt for 120.000 kroner

Mogens Jørgensen var blevet snydt for skifteholdstillæg i de timer, han arbejdede over. Med hjælp fra fagforeningen fik han til sidst sine penge.

Mogens Jørgensen er en glad mand. Han har nemlig fået over 120.000 kroner i manglende skifteholdstillæg og socialomkostninger. Penge, som han var blevet snydt for, og som han aldrig havde fået, hvis ikke det var for fagforeningens hjælp.

I omkring 10 år havde Mogens Jørgensen arbejdet som maler hos en større virksomhed, der blandt andet laver vindmøllefundamenter.

På arbejdspladsen, hvor flere forskellige håndværkere arbejder side om side, var det normalt at arbejde i skiftehold. Det betød, at Mogens ofte mødte ind på skæve tidspunkter og fik skifteholdstillæg til sin løn.

Udover de almindelige skemalagte arbejdstimer var der også overarbejde.

Havde krav på tillæg

”Det var faktisk meget overarbejde. Nærmest hver dag. Også i weekenden. Så det blev til mange timer og meget hårdt arbejde,” fortæller Morgen Jørgensen, der i dag er 62 år.

En dag bliver der snakket blandt kollegaerne og fællestillidsrepræsentanten om, at firmaet havde forsømt at udbetale skifteholdstillæg efter gældende regler. Et tillæg, de ansatte havde krav på oveni det normale overarbejdstillæg.

Der bliver kørt en sag mellem de kollegaer, der havde henvendt sig med lønsedlerne, fra blandt andet 3F og Dansk Metal, men selvom Morgens Jørgensen var gået til fællestillidsrepræsentanten med sine lønsedler inden for den tidsramme, der var udstukket, fik han ikke en godtgørelse for manglende tillæg, men det gjorde nogle hans andre kollegaer.

”Jeg tog derfor fat i min fagforening. Selvom jeg på det tidspunkt var stoppet i firmaet, så mente jeg, at jeg også havde nogle penge til gode,” fortæller Mogens Jørgensen.

Og rigtigt nok. Ikke nok med at Mogens Jørgensen i første omgang var blevet snydt for skifteholdstillæg i de timer, han arbejdede over, så var han også blevet forbigået, da firmaet skulle godtgøre for de manglende tillæg til de ansatte.

Fra arbejdsgivernes side mente man, at sagen var lukket, fordi man havde lavet et forlig med 3F og Dansk Metal. Men Malernes Fagforening Nordjylland var af en anden overbevisning:

”Vi kan og vil ikke acceptere at andre forbund, kan lave forlig på vores kollegaers vegne.” fortæller Jesper Ettrup Rasmussen, der er formand i fagforeningen.

Et hårdt forløb

I flere år kæmpede Jesper Ettrup Rasmussen sammen med Malerforbundet for at få Mogens Jørgensens sag behandlet. Det endte med en faglig voldgift mod Dansk Industri, der repræsenterer arbejdsgiveren.

Malerforbundet vandt tidligere i år sagen over Mogens Jørgensens tidligere arbejdsgiver. Denne blev pålagt at betale ham 121.900 kroner for manglende tillæg.

”Det har været hårdt. Vi skulle både slås med at få sagen rejst, og samtidigt er vi blevet kastet frem og tilbage mellem FH og CO Industri, som mente, at der ikke var store chancer for at sagen kunne vindes,” udtaler Jesper Ettrup Rasmusen.

Mogens Jørgensen nægtede flere gange at indgå et forlig på et mindre beløb på 30.000 kr. for at lukke sagen. Det gjorde han efter tæt dialog og rådgivning fra Jesper Ettrup Rasmussen fra Malernes Fagforening Nordjylland.

”Da vi vurderede, at der var mere at komme efter, stod vi fast og til sidst lykkedes det jo,” fortæller Jesper Ettrup Rasmussen.

Selvom sagen endte med at strække sig over flere år, så er Morgen Jørgensen meget taknemmelig over den hjælp han har fået.

”Jeg er glad for at få pengene, og jeg vil gerne opfordre andre til at gå til fagforeningen og få tjekket lønsedlen” udtaler Mogens Jørgensen.

Har du brug for en løntjek? Kontakt din lokale fagforening.

Mogens Jørgensen er glad for fagforeningens hjælp og støtte i sagen.

Del: