Arbejdsliv | 01. juli 2022

Martin blev fyret uden løn: Sådan fik jeg hjælp

Det var en overrasket Martin Bak, som modtog en fyreseddel fra sin arbejdsplads, og chokket blev ikke mindre, da han fandt ud af, at han ingen opsigelse fik. Martin henvendte sig til sin lokale afdeling i Malerforbundet, og hér fik han hjælp.

Af Sophie Holland Foto: Jesper Balleby

Martin Bak, der er uddannet vognmaler og på sin arbejdsplads gennem seks år, malede fly og helikoptere, havde skrantet i halvandet år. Han døjede med eftervirkninger af en depression, og til sidst fik han også problemer med ryggen.

Martin havde derfor mange sygemeldinger. Hans arbejdsgiver insisterede på at få en friattest, der er det samme som en lægeerklæring, når Martin blev syg. Sidste gang Martin meldte sig syg på sin arbejdsplads, glemte han at få lavet friattesten.

-Jeg var simpelthen så rundt på gulvet, og jeg havde mange smerter. Men da min nærmeste leder skrev en sms til mig og sagde, at jeg skulle huske det, fik jeg det gjort hos lægen. Og det sagde min leder, var i orden, siger Martin Bak.

Fyret uden opsigelse

Men det skulle vise sig at være forkert. Martin Bak blev nemlig fyret uden opsigelse, fordi attesten var indleveret for sent. Arbejdspladsen ville også trække ham ni dage i løn, fordi hans sygeperiode varede 9 dage.

-Jeg kender ikke dem, der fyrede mig, for de sidder på et hovedkontor langt fra min arbejdsplads. Jeg forstår dem godt, for det er jo svært med en medarbejder med så mange sygeperioder. Jeg var bare chokeret over, at det endte så brat, og at der ingen samtaler var forud for fyringen, siger Martin Bak.

Martin tog kontakt til Jesper Ettrup Rasmussen, der er formand hos Malernes Fagforening Nordjylland.

-Jeg har aldrig taget personligt fat i fagforeningen før, men mit håb var, at de kunne hjælpe mig med at få løn for de ni dage, firmaet ville trække, siger Martin Bak.

5 måneder med løn

Da Jesper Ettrup Rasmussen mødte Martin og hørte om hans sag, var han ikke i tvivl: Han ville kæmpe for, at Martin fik løn under sin opsigelse, og at de ikke trak ham i løn for de ni dage, han havde været syg.

-I Martins sag var det en klar fordel, at han havde fået at vide af nærmeste leder, at det var i orden, at han havde glemt friattesten. Men selvom han ikke havde sagt det, havde jeg kæmpet Martins sag alligevel, og der ville stadig være gode chancer, siger Jesper Ettrup Rasmussen.

Det gik som Jesper forudsagde, og Martin fik løn under sin 5-måneders opsigelse og de ni dage, arbejdspladsen havde tænkt sig at trække ham for.

Martin kunne risikere at komme i karantæne i A-kassen i 111 timer, fordi han var selvforskyldt ledig. Heldigvis slap han også her med skrækken på grund af Jespers sagsførsel.

Han opfordrer andre medlemmer af Malerforbundet til altid at tage kontakt til deres lokale afdeling, hvis de oplever problemer på arbejdspladsen eller har svært ved at tyde deres lønseddel.

-Vi er der for at hjælpe medlemmerne. Det er dét, deres penge går til. Vi tjekker mange lønsedler, som viser sig at have fejl, og vi hjælper mange medlemmer med at køre sager. Tag kontakt til os – vi vil gerne hjælpe, siger han.

Det kunne betale sig

Det var en stor lettelse for Martin at få lønnen med sig hjem, især nu hvor han er i en forvirrende periode, hvor han skal finde ud af, hvad han skal i sit arbejdsliv.

-Det har givet mig en ro at få lønnen med hjem. Det er jo enormt mange penge, siger han.

I det hele taget er han glad for, at han henvendte sig til Malernes Fagforening.

-Jeg blev lyttet til, og Jesper var altid rigtig rar at tale med. Og økonomisk må man jo sige, at det i den grad har kunnet betale sig for mig at være medlem, siger han.

Har du brug for fagforeningens hjælp? Kontakt din lokale afdeling, hvis du har brug for hjælp, rådgivning, løntjek, eller søger svar på spørgsmål om dit arbejdsliv og dine rettigheder som lønmodtager.


Del: